Slovenija
159 ogledov

Balažicu odrekli gostoljubje

Milan Balažic Žurnal24 main
Slovenskemu veleposlaniku Milanu Balažicu slovenske organizacije v Avstraliji odrekle gostoljubje.

Slovensko skupnost v Avstraliji še naprej razburja udeležba Nicholasa Omana na odprtju konzulata v Melbournu, čeprav med izrednim nadzorom na veleposlaništvu v Canberri niso bile ugotovljene nepravilnosti. Slovenske organizacije v Avstraliji so zaradi dogodka veleposlaniku Milanu Balažicu odrekle gostoljubje na svojih prireditvah.

Zahtevajo odpoklic veleposlanika

Bivši častni konzul v Sydneyju Alfred Brežnik je v javnem pismu zunanjemu ministru Karlu Erjavcu zapisal, da ta zadeva zaradi ugleda Slovenije in slovenske skupnosti v Avstraliji še ni končana, ampak je šele na začetku. "Slovenska skupnost tega ne bo kar tako pozabila," je poudaril.

Kot je zapisal, se je slovenska skupnost v Avstraliji pripravljala na javne demonstracije in zahtevo za odpoklic veleposlanika, vendar jih je sam prepričal, da zdaj ni čas za to in da naj dajo možnost odboru DZ za zunanjo politiko in diplomatskemu nadzorniku, da opravita svoje delo.

Po njegovih navedbah so slovenske organizacije na veleposlaništvo poslale dopise, da Balažic ni zaželen na njihovih prireditvah. Med njimi so Svet slovenskih organizacij v zvezni državi Victoria, ki zajema šest organizacij, in dve v Novem Južnem Walesu - Klub Triglav in Zgodovinski arhiv Slovencev v Avstraliji.

Gre za "rehabilitacijo obsojenega pedofila"

Brežnik je v pismu na petih straneh napisal, da je prepričan, da je bil Nicholas Oman povabljen na slovesnost v Melbournu, pri čemer ni pomembno, kako - telefonsko ali osebno. Po njegovem mnenju je bilo povabilo Omanu del dobro načrtovane rehabilitacije obsojenega pedofila, s katero naj bi postal član slovenske skupnosti v Avstraliji. Vendar, kot trdi Brežnik, Oman v slovenski skupnosti ni znan, prav tako še ni srečal Slovenca, ki bi ga poznal.

Brežnik, ki je bil 21 let častni konzul, v pismu tudi dvomi v Omanovo hčerko Patricijo, češ da gre za "mlado nadobudno pravnico" in "novo generacijo slovenske skupnosti". "Nihče ni o njej slišal, nihče je ne pozna. Kje in kdaj je kaj naredila za slovensko skupnost?" se sprašuje Brežnik. "Če je res tako nadobudna izobraženka, zakaj ... se ni opravičila in vprašala, ali jo lahko zastopa njen oče?"

Brežnik je Balažicu zameril, ker je podcenjeval slovensko skupnosti in njena moralna načela in vrednote. "Bojim se, da je šel predaleč. Tega mu ne bodo nikoli odpustili! Tudi za opravičilo je prepozno! Težko bo opravljal posle slovenskega veleposlanika v Avstraliji," še zapiše Brežnik.

Komentarjev 8
  • Žurnalček 08:53 25.april 2014.

    Tole pa ne more biti maslo SS , kajti govori se o MORALI in gre se za MORALO , česar pa SS nima, niti ne pozna te besede !

  • Žurnalček 08:50 25.april 2014.

    Da , samo kaj bo ambasador počel tam , če ga že Slovenci ne marajo in to vsaj na tem primeru UPRAVIČENO , kajti nobeden pošten državljan v normalnih državah sebi in drugim ne dovoli , a ga slikajo s ...prikaži več kriminalcem , sploh pa pedofilom in vojnim dobičkarjem. Tam je takšen standard , za razliko od našega , kjer se okrog BARAB, KRIMINALCEV IN VOJNIH DOBIČKARJEV tare ljudi , ki so moralne in intelektualne veličine , pa se tega ne zavedajo in zmrzujejo pred sodišči , ki sodijo o zadevah , od katerih bi sami moralo bežati čimveč kilometrov stran , ne pa da še dajejo intervjuje podpore ! Žalotno pri vsem tem pa je , da se ne zavedajo , kakšni gnoji so nastali s svojim početjem. Upam da si razumel razliko !

  • Žurnalček 08:42 25.april 2014.

    Tole sedaj pa mal KAHRLA I. meće v precej težak položaj , saj je vendar jasno ugotovil , da je bilo s sprejemom vse v rrredu i ni nobenih prrrrroblemov več. KAHRE I. daj se spel končo iz politike in ...prikaži več poki nazaj u svojo Belgijo , boš Sloveniji naredil največjo od tebe željeno pomoč. A ni dost ko te je NATEGNILA Pusička , a zdej te bodo še tvoji ambasadori ? Pejt u samostan , če jih tko rad fašeš , tam saj ne bo škode za državo !