Šport > Nogomet
20 ogledov

Atlético po 14 letih premagal Real v La Ligi

Messi Fabregas Almeria Barcelona
1/16
EPA
Madridski derbi je dobil Atlético (0:1) in po 14 letih slavil svojo prvo zmago nad mestnimi rivali v prvenstvu. Barcelona je v Almeríi zlahka slavila (0:2) in prišla do rekordne sedme zaporedne zmage na začetku prvenstva, Leo Messi pa je v prvem polčasu poškodovan odkorakal z igrišča.

Katalonski stroj je v Andaluzijo pripotoval brez poškodovanega Javierja Mascherana, Neymar pa je bil na klopi. Srečanje v Almeríi se je začelo v umirjenem ritmu, kot prvi je v 5. minuti vratarju Estebanu zapretilAndrés Iniesta. V 13. minuti je po prostem strelu Lea Messija do strela z glavo prišel Gerard Piqué in meril mimo vrat. Osem minut kasneje pa je Barcelona povedla. Po lepi kombinaciji gostov je Messi dobil žogo na desni strani kazenskega prostora, izmenjal dvojno podajo s Pedrom, nato pa zabil mimo nemočnega Estebana. Argentinec je še enkrat več zadel "iz ničesar", ko Blaugrana ni bila pretirano nevarna.

V 25. minuti je po predložku Marcosa Tébarja Cristian Pellerano streljal z glavo mimo gola Víctorja Valdésa. Tri minute kasneje pa šok za navijače Kataloncev. Messi je skušal izvajati pritisk na domačega vratarja, pri sprintu pa je začutil bolečino v desni stegenski mišici in odšepal z igrišča, zamenjal ga je Xavi Hernández. Več o poškodbi bo znanega v nedeljo zjutraj. Do konca polčasa je za goste zapretil še Alexis Sánchez, za domače pa Rodri po podaji Soriana, a ostalo je pri minimalnem vodstvu čete Gerarda Martina.

Adriano dokončal posel

V 55. minuti je Esteban še uspel ustaviti prodor Sáncheza z dobrim posredovanjem izven kazenskega prostora, nekaj sekund kasneje pa je 38-letnik le klonil, ko je po akciji Barcelone po levi Cesc Fàbregas podal v sredino, kjer je iz bližine zabil Adriano. Ta zadetek je povsem spodrezal krila Andaluzijcem in Katalonci so dokončno zagospodarili na igrišču. V zadnje pol ure je tempo precej padel.

Gostje so še nekajkrat zapretili za tretji zadetek, a predvsem so mirno zadrževali žogo in povsem umirili gostitelje. Tokrat je Barcelona dominirala v posesti, kot je bila navada v preteklih sezonah. Priložnosti Cristiana Tella in Danija Alvesa ob koncu tekme nista bili realizirani, a Barcelona je vseeno prvič v zgodovini prišla do sedmih zaporednih zmag na začetku prvenstva.

Atlético hitro prevzel primat

Iz tabora madridskega Reala je prišla dobra novica o Garethu Balu, ki je okreval po poškodbi stegenske mišice in je bil pripravljen za tekmo proti Atléticu, toda Carlo Ancelotti je Valižana vseeno pustil na klopi. Italijan na voljo ni imel poškodovanih Xabija Alonsa in Marcela. Pri gostih Diego Simeone ni mogel računati na branilca Maria Suáreza.

Diego Costa Real Madrid Atletico | Avtor: EPA EPA
Po začetnem otipavanju, v katerem nismo videli konkretnih priložnosti, je prvi udaril Atlético. Ángel di María je v 11. minuti izgubil žogo le 30 metrov od svojega gola, vzel mu jo je Filipe Luís, Koke je zaposlil Diega Costo, slednji pa je premagal Diega Lópeza s strelom v daljši spodnji kot. Po 20. minuti se je prebudil tudi Real in Di María je poslal nevaren predložek na glavo Karima Benzemaja, strel Francoza je z manjšimi težavami ubranil Thibaut Courtois. Nekaj minut kasneje prektično enaka akcija, tokrat je šla žoga mimo vrat. Na drugi strani je po kotu v 29. minuti sam ostal Thiago, nameril pa je precej čez gol. 

Pred koncem prvega polčasa je imel Atlético še eno veliko priložnost po kotu, López je žogo odbil, nanjo je startal Costa in pri tem zadel domačega vratarja z nogo, a vse skupaj se je končalo le z blagim prepirom med glavnima akterjema. V zadnjih trenutkih prvih 45 minut je poskusil še Cristiano Ronaldo, a Portugalec je bil zelo nenatančen.

Costa imel na nogi 2:0

Tudi v drugem polčasu, pred začetkom katerega sta pri Realu vstopila Gareth Bale in Luka Modrić, je bil sprva Atlético bolj nevaren, v 60. minuti bi dobro igro gostov s svojim drugim golom lahko kronal Costa, Brazilec je sam stekel proti Lópezu, a je meril preveč po sredini in domači vratar je z nogo preprečil podvojitev prednosti. V nasprotnem napadu so gostje na robu kazenskega prostora zrušili Bala, s prostega strela pa je Cristiano sprožil precej čez gol.

V 70. minuti smo le dočakali novo večjo priložnost Reala. Cristiano je močno sprožil z razdalje, Courtois ni uspel ujeti žoge, prvi odbitek si Benzema ni dobro zaustavil, drugega pa je Modrić poslal čez okvir gola. Na polovici domačih se je odpiralo vse več prostora in gostje so pretili iz protinapadov. V 81. minuti se je po zmedi pred golom Reala dobro znašel Koke, lepo nameril in zadel prečko, Mirandi pa so zadetek po odbiti žogi preprečili branilci. 

Šest minut pred koncem rednega dela je Sami Khedira s predložkom našel Alvara Morato, slednji pa je v padcu, iz obrata, močno sprožil, Courtois pa je žogo odbil. Tri minute kasneje je na drugi strani Thiago za malo zgrešil daljšo vratnico Realovega gola. Proti koncu rednega dela je Real močno pritisnil. Modrić je z razdalje oplazil prečko, Morata pa je z vsega nekaj metrov zadel le zunanji del mreže. Tekma se je končala z minimalno zmago Rojiblancos, ki so se na vrhu lestvice tako izenačili z Barcelono.

Španska liga, 7. kolo:

Valencia : Rayo Vallecano 1:0 (1:0)
Jonas (37)

Almería : Barcelona 0:2 (0:1)
Messi (21), Adriano (56)

Valladolid : Málaga 2:2 (0:1)
Guerra (56), Osorio (64); Santa Cruz (25), Pawlowski (75)

Real Sociedad : Sevilla 1:1 (0:1)
Griezmann (66); Samperio (18)
RK: Cala (86/Sevilla)

Real Madrid : Atlético Madrid 0:1 (0:1)
Diego Costa (11)

Osasuna : Levante 0:1 (0:0)
Xumetra (88)
RK: Cejudo (90/Osasuna)
Diop (Levante) je v 88. minuti zapravil enajstmetrovko.

Celta Vigo : Elche 0:1 (0:0)
Marquez (62)

Espanyol : Getafe 0:2 (0:0)
Colunga (73, 90)

Real Betis : Villarreal 1:0 (1:0)
Igiebor (36)

Ponedeljek ob 22.00:
Granada - Athletic Bilbao

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.