Šport > Nogomet
72 ogledov

Real osvojil še 12. naslov

Gonzalo Higuain
1/23
EPA
V finalu lige prvakov sta se merila Real Madrid in Juventus. Špancem je kot prvim uspelo ubraniti naslov, s 4:1 so dobili boj v Cardiffu.

Juventus je doslej osvojil dva evropska naslova, na svojih zadnjih štirih finalnih obračunih pred tokratnim dvobojem pa so nogometaši stare dame vselej igrišče zapuščali sklonjene glave. Njihov nekdanji krvnik Predrag Mijatović, ki je bil član Reala, jih je pred tokratnim obračunam celo označil za evropske luzerje. Juve bi lahko sicer po Celticu (leta 1967), Ajaxu (1972), PSV-u (1988), Manchester Unitedu (1999), Barceloni (2009, 2015), Interju (2010) in Bayernu (2013) kot osmi evropski klub osvojil trojno krono - domači naslov, domači pokal in ligo prvakov.

Na drugi strani je Real branil lanski naslov, v finalu je premagal Atletico Madrid Jana Oblaka, in bi lahko ob zmagi postal prvi klub z dvema zaporednima naslovoma po Milanu leta 1990, ko sicer še ni obstajala liga prvakov, evropski državni prvaki so se merili v Pokalu državnih prvakov. Skupno je imel beli balet že 11 evropskih naslovov.

Šlo je sicer za 19. obračun med Juventusom in Realom, oba kluba sta pred Cardiffom zbrala po osem zmag, dve tekmi pa sta se končali brez zmagovalca. Leta 1998 je finale lige prvakov z zadetkom odločil Mijatović.

Juve v prvem polčasu nevarnejši

Pri Madridčanih tekme v domačem Cardiffu sicer ni začel Gareth Bale, v prvi enajsterici je prednost pred njim dobil Isco. Tekmo so bolje odprli nogometaši iz Torina, v uvodnih minutah je dvakrat na tekmečev gol ustrelil nekdanji Realovec Gonzalo Higuain, a je bil obakrat na pravem mestu Keylor Navas. Slednji se je fantastično izkazal še ob koncu šeste minute, ko je ustavil močan in natančen strel Miralema Pjanića z 18 metrov. Žoga je letela v levi spodnji kot Realovih vrat, Navas pa je s skokom v svojo desno preprečil vodstvo belo-črnih.

Po dobrih desetih minutah so španski prvaki le vzpostavili ravnotežje in bili v naslednjih minutah precej več pri žogi, vendar do strelov proti vratom Gianluigija Buffona niso prišli. Nato pa je prvi strel belega baleta tudi končal v mreži. Cristiano Ronaldo je izmenjal podaji z Danijem Carvajalom in ostal sam na 14 metrih ter s prve sprožil za 1:0. Zadel je malo mrežico. Portugalec je postal prvi nogometaš z zadetkom na treh finalih.

A Torinčani so hitro odgovorili. Po podaji z leve strani je najprej žogo lepo ukrotil Higuain in jo podal do Maria Mandžukića, ta jo je ustavil na prsih in nato fenomenalno okroglo usnje s polškarjicami poslal preko Navasa čez golovo črto.

Mario Mandžukić | Avtor: EPA EPA

V 33. minuti je do priložnosti znova prišel Ronaldo, ki pa je z ugodnega mesta grdo zgrešil strel z glavo. Do konca prvega polčasa so branilci na obeh straneh uspeli blokirati nekaj strelov, v 45. minuti je mimo obrambe, a tudi gola, poletel le strel Casemira z velike oddaljenosti.

Real izkoristil svoje dobre minute

Na začetku drugega polčasa je po dolgi podaji do žoge v Juventusovem kazenskem prostoru prišel Isco, ki pa mu je v zadnjem hipu strel preprečil Andrea Barzagli. V 54. minuti je prvo obrambo vknjižil tudi Buffon, ki je zanesljivo posredoval ob strelu Luke Modrića.

Španci so bili boljši, v 61. minuti pa je bomba Casemira s 30 metrov našla pot v mrežo. Italijani so izbili žogo iz kazenskega prostora, a le na nogo vezista, ki je močno udaril, žoga pa je nekoliko spremenila smer ob dotiku Samija Khedire in tik ob vratnici prečkala golovo črto. Juve se še ni zbral, ko je znova udaril Ronaldo. Portugalec je vtekel in na treh metrih prejel podajo z desne strani, ki jo je pred gol poslal Modrić, ter še drugič na dvoboju dobil dvoboj z Buffonom.

V 72. minuti je Ronaldo prišel še do enega strela, a ni uspel povsem obvladati  močne podaje Marcela, zato je okroglo usnje poletelo visoko preko Juventusovih vrat. V 77. minuti je na teren stopil tudi Valižan Bale, kraljevi klub pa je še naprej prevladoval na zelenici.

Juve je do prve lepše priložnosti v drugem polčasu prišel šele v 82. minuti. po podaji s prostega strela je na prvi vratnici do strela z glavo prišel Alex Sandro, žoga pa je za las poletela mimo druge vratnice. Vseh upanjev stare dame je bilo konec v 84. minuti, ko je Juan Cuadrado prejel drugi rumeni karton, brcnill je Sergia Ramosa, po mnenju sodnikov namerno. Kapetan Reala je zelo hitro padel.

V 86. minuti je Mandžukić ostal povsem sam v kazenskem prostoru Reala, a v ugodnem položaju slabo z glavo zadel žogo. Natančnejši je bil v zadnji minuti rednega dela rezervist Reala Marco Asensio, ki mu je gol s prodorom in natančno podajo omogočil Marcelo. Juve je tako doživel prvi poraz v tej sezoni lige prvakov.

Real Madrid, liga prvakov | Avtor: EPA EPA

Liga prvakov, finale:

Juventus : Real Madrid  1:4 (1:1)
Mandžukić 27.; Ronaldo 20., 64., Casemiro 61., Asensio 90.

Juventus: Buffon - Barzagli (od 66. Cuadrado), Bonucci, Chiellini - Dani Alves, Pjanić (od 71. Marchisio), Khedira, Alex Sandro - Dybala (od 78. Lemina) - Higuaín, Mandžukić

Real Madrid:
Navas - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Modrić, Casemiro, Kroos (od 89. Morata) - Isco (od 82. Asensio) - Benzema (od 77. Bale), Ronaldo

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.