• Sob 12 do 23 °C
 • Ned 15 do 22 °C
 • Pon 17 do 25 °C
več na vreme.net

Mrzlica Zahodnega Nila

2 komentarja

Balkan straši virus Zahodnega Nila

Cepiva proti vročici Zahodnega Nila ni, bolezen lahko preprečimo samo tako, da preprečujemo pike komarjev z uporabo repelentov, pravijo na IVZ, potem ko so iz Srbije poročali o sedmih primerih okužbe.

S. D. / Srbija

/ Osveženo:

 

(Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Poleg sedmih obolelih, pri katerih so potrdili virus, so več kot deset ljudi zadržali na opazovanju zaradi suma okužbe. Med njimi so bili nekateri na dopustu v Grčiji, vsaj dve osebi pa nista zapustili Srbije oziroma Vojvodine. "Vsekakor obstaja možnost, da se bodo v prihodnosti pojavili okuženi komarji oziroma ptice tudi pri nas," je za zurnal24.si pojasnila Maja Sočan z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) in dodala, da v Sloveniji še niso zaznali nobenega primera.

Rezervar so prostoživeče ptice, od katerih se po piku okužijo komarji. Prek okuženih komarjev se virus prenese na ljudi. Virus se ne prenaša s človeka na človeka.

Maja Sočan, IVZ
Po poročanju srbskih medijev meteorolog Ivan Ristić pravi, da so se klimatski pogoji na Balkanu zadnja leta spremenili in lahko vplivajo na pojav novih insektov: "Ustreza jim suho in toplo vreme in mogoče je, da so po zračnih tokovih prišli tudi k nam. Vremenske razmere v zadnjih letih jim gredo pri nas na roko in lahko se razmnožujejo. Zime so bile bolj blage, poletja toplejša. Seveda je stvar resna, kar bi morali uvideti tudi biologi."

80 % jih ne ve, da so zboleli

Po piku okuženega komarja zboli samo vsaka četrta do peta oseba, torej  80 odstotkov oseb sploh ne ve, da so bili okuženi. Ostalih zbolijo z vročino, glavobolom, slabim počutjem. Bolezen v krajšem času mine sama po sebi, zgolj vsak 150. okuženi izkazuje bolj resne znake bolezni, kot je prizadetost možganskih ovojnic in možganovine. Bolniki z najtežjo obliko bolezni se zdravijo v bolnišnici, so nam še pojasnili na IVZ.

Na nova območja pride z avtomobilom

Z njim se strinja epidemiolog Branislav Tiodorović, ki dodaja, da je poleg vremenskih pogojev vzrok lahko tudi okolje. "Tigrasti komar je izvorno tropska in subtropska vrsta iz jugovzhodne Azije, po svetu pa se širi od konca 70. let prejšnjega stoletja. Zaradi podnebnih sprememb in velike prometne povezanosti je razširjen na vseh kontinentih. Najpogostejši način prenosa na nova območja je z avtomobilskimi pnevmatikami, v katere polaga jajčeca. V Evropi so ga prvič opazili leta 1979 v Albaniji. Zadnja leta jih je veliko v Grčiji, na Hrvaškem, v Črni gori, Makedoniji, Turčiji ...," pojasnjuje Tiodorović.

 •  

  Blažji simptomi

  - mrzlica
  - glavobol
  - slabost
  - bruhanje

  Težji simptomi

  - vnetje možganske opne
  - vnetje možganov

Tudi epidemiolog Radmilo Petrović potrjuje, da je tigrasti komar izredno prilagodljiv: "V primerjavi z navadnim komarjem je izrazito agresiven in ga potiska iz okolja, v katerem se pojavi. Navaden komar je aktiven ponoči, tigrasti pa podnevi, napada pa tekom celega dne."

Največ primerov v Rusiji

Sicer so virus odkrili leta 1937 v Ugandi, v evropskem prostoru pa so bili obsežnejši izbruhi vročice v Romuniji in Tunisu v 90. letih prejšnjega stoletja in leta 2000 v Izraelu. V letošnjem letu so potrdili primere v Grčiji, Romuniji, Srbiji, Italiji, največ primerov pa v Rusiji, je povedala Sočanova. Medtem je v ZDA zaradi okužbe po zadnjih podatkih umrlo več kot 60 ljudi.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarja (2)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima