Svet
107 ogledov

Balkanska država, ki postaja top destinacija

Saranda Profimedias
Poleg Norvežanov nepremičnine v Albaniji kupujejo Švedi, Danci, Francozi in Poljaki. Lansko leto so to balkansko državo odkrili tudi Ukrajinci, po brexitu pa se je povečalo tudi zanimanje Britancev.

Če je Albania dolgo veljala za "črno luknjo" Evrope, gostje, ki so tam letovali, pa obravnavani kot avanturisti, se mnogi Evropejci danes odločajo za še večjo avanturo - kupujejo nepremičnine na albanski obali. 

Eden med njimi je Svein Augland. "Vedel sem, da je bila Albanija komunistična država in slišal sem grozne zgodbe o albanski mafiji, moja žena me je navdušila nad to deželo in potovanje se je začelo," je za nemški Deutsche Welle povedal Norvežan. "Moj prvi vtis o Albaniji: odlična klima, malo turistov, ljubeznivi ljudje in zdrava hrana."

Dhermi, Albanija | Avtor: Profimedias Profimedias

V primerjavi z Grčijo in Italijo "nedotaknjena"

Najbolj pomembno pa se mu zdi, da je mogoče iz Norveške v Albanijo priti hitro, vsaj v primerjavi z mnogo bolj oddaljeno Brazilijo, kjer je prej imel hišo. "Spominja na Italijo in Grčijo, a je še nedotaknjena," je Augland še povedal za nemški časnik. 

Poleg Norvežanov nepremičnine v Albaniji kupujejo tudi Švedi, Danci, Francozi in Poljaki, odkrili pa so jo tudi Ukrajinci. "Kolikšno je točno število, ni znano," je za nemški medij povedal Ilir Konomi iz agencije za prodajo nepremičnin Albania Property Group. "Zahodni Evropejci se močno razlikujejo od tistih iz vzhoda. Medtem ko Norvežani radi kupujejo velike apartmaje, Ukrajinci gledajo predvsem na ceno. Trenutno imamo veliko interesentov iz Velike Britanije, lahko bi rekel, da se je zanimanje po brexitu povečalo za 15 odstotkov." 

Ksamil | Avtor: Profimedias Profimedias

Veliko zanimanje za Sarando

V Albaniji se sicer povečuje tudi število turistov, tradicionalno tja na dopust hodijo Albanci iz 
Kosova, a vedno več je tudi turistov iz drugih koncev sveta. Albanska carina je leta 2015 
evidentirala več kot 620 tisoč turistov, kar je precej, glede na to, da je to država z okoli tremi 
milijoni prebivalcev. 

Zanimanje za nepremičnine je največje na albanski obali, zelo priljubljena točka je mestece Saranda, ki leži nasproti grškega otoka Krfa, z letališčem pa je povezan z mnogimi mesti po Evropi. To je bil tudi razlog, da se je za nakup nepremičnine v Sarandi odločil Norvežan Christen Dale. "Vedno bolj nam je to mesto všeč," je povedal. "Slišali smo o kriminalu, a do sedaj nismo imeli neprijetne izkušnje. Saranda se mi zdi mirna kot kakšno norveško mestece."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 5
  • savane 23:32 14.julij 2016.

    aja, pa pozabila napisati, da Sarande ni ravno lepo mesto. Gradijo dobesedno v hrib, ker več ni prostora. Vse pozidano in še dozidavajo. Gužva, smeti in krave v mestu :). Ampak vse ima svoj čar...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:31 14.julij 2016.

    Zgleda da se bo isto zgodil Albaniji kot se je zgodil Hrvaški. Množičen turizem; ogromne cene. Sam par let je še za počakat. Res škoda.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:29 14.julij 2016.

    Takih kotičkov je vse manj in manj. Množičnemu turizmu se redkokdo upre.