Slovenija
3459 ogledov

Bančni stroški: Z menjavo banke lahko privarčujete prek 200 evrov

Bankomat Saša Despot
Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so spremljali nadomestila za najpogosteje uporabljane plačilne storitve od januarja 2016 do januarja 2017, pri čemer so zabeležili 21 podražitev.

Svoje storitve je letos dražilo 8 od 14 bank pri nas. Največ - pet nadomestil - so podražili pri NLB, ki ji sledijo Banka Sparkasse s štirimi, Banka Koper s tremi, Deželna banka Slovenije, Nova KBM z dvema in SKB s podražitvijo enega nadomestila, ugotavlja ZPS. 

Največjo podražitev so zabeležili pri Deželni banki Slovenije, ki je nadomestilo za plačilo položnice na bančnem okencu dvignila kar za 26 odstotkov. 

"Banke so sicer najbolj dražile letne članarine za kartico z odloženim plačilom (denimo Mastercard ali Visa): Banka Koper za 21 odstotkov, Sberbank za 20 odstotkov in Nova KBM za 14 odstotkov," ugotavljajo na ZPS. 

Tri banke so začele zaračunavati prej brezplačne dvige na bankomatih drugih banke: Deželna banka Slovenije, UniCredit banka (prej so bili prvi trije dvigi brezplačni) in Sberbank, kjer komitenti zdaj plačajo nadomestilo od 4. mesečnega dviga dalje. Brezplačen dvig gotovine na bankomatu druge banke je tako na voljo le še komitentom štirih bank: BKS, Delavske hranilnice, Primorske hranilnice Vipava in Banke Sparkasse. 

Najbolj dražili pri Deželni Banki Slovenije in Unicredit

Najbolj se je košarica najbolj uporabljanih storitev podražila za komitente Deželne banke Slovenija in sicer za skoraj 30 odstotkov za tiste, ki poslujejo na bančnih okencih ter za 20 odstotkov za uporabnike spletne banke.

Posledica razlik pri podražitvah so veliki prihranki, ki se potrošnikom obetajo v primeru zamenjave banke. Ti so posebej visoki za potrošnike, ki poslujejo na bančnem okencu, saj za klasične bančne račune (brez upoštevanja bančnih paketov) lahko znašajo do 192,46 evra. 

Visoki pa so tudi možni prihranki za uporabnike spletne banke, saj ti za potrošnika, ki zamenja svoj klasični bančni račun za najugodnejšo ponudbo na trgu, znašajo do 72,26 evra. Tudi tukaj je najugodnejša Delavska hranilnica, kjer tipični potrošnik na letni ravni odšteje 48,14 evra, so preračunali na ZPS.

Najdražje pri stroških klasičnih računov so Banka Koper, Nova KBM in NLB, pri katerih boste morali letno odšteti več kot 115 evrov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • kapibara 11:00 18.januar 2017.

    Verjetno ordiniraš z banko popolnoma več-drugače, kot cerka 70% zaposlenih, z plačo, manjšo od 700 evrov

  • kapibara 10:56 18.januar 2017.

    zamujaš... jest že kar dvomestno število let..

  • Thomy 09:53 18.januar 2017.

    Zanimivo. Nisem poznal... Bi bilo za poskusiti.