Slovenija
15 ogledov

Banka hrane za lačne Mariborčane

Zelenjava v trgovini Anže Petkovšek
Dobrodelno. Namesto v smeti hrana ljudem.

"V Sloveniji smo leta 2011 pridelali 82 kilogramov odpadne hrane na prebivalca, kljub temu pa številni živijo v pomanjkanju," o vzrokih za takšen projekt pravijo na občini.

V mariborski socialni kuhinji vsak dan razdelijo več kot 600 toplih obrokov. Dobijo ga tudi brezdomci; v zavetišču je prostora za največ 25 ljudi brez strehe nad glavo.

Na drugi strani trgovski centri konec dneva ali tedna v smeti odvržejo ogromne količine hrane, ki je potrošniki niso kupili ali pa ji je pred kratkim potekel rok. Zato logična povezava: namesto v smeteh naj ta hrana konča na mizah lačnih ljudi; tako se bo zmanjšala tudi količina odpadne hrane. "To je hrana, ki bi bila sicer biološki odpadek. Predstavniki Lions kluba Maribor Zarja jo prevzamejo od Mercatorja in jo prinesejo k nam, mi pa jo nato razdelimo naprej," pojasnjuje vršilka dolžnosti direktorja Centra za socialno delo Maribor Francka Premzel. "Vključenih imamo 15 družin, nekaj hrane ostane v zavetišču za brezdomce, ostalo pa gre v krizni center za žrtve nasilja ter v varno hišo in materinski dom."

Pričakujejo angažma trgovcev

Zaenkrat v akciji sodeluje le ena slovenska trgovina, vendar pričakujejo, da se bodo čez čas vključili še drugi trgovci. Hrane iz lokalov zaenkrat ne sprejemajo. "Gre za hrano, ki je zapakirana; takšna, kot jo lahko kupimo v trgovini. Za hrano iz lokalov bi bilo verjetno treba vzpostaviti več higienskih minimumov, a verjamem, da bi se dalo tudi to nekako urediti," dodaja Premzlova.

Mariborska občina je sicer za projekt v letošnjem proračunu namenila 6.000 evrov, nosilec programa pa je center za socialno delo oziroma njegovo zavetišče za brezdomce.

Komentarjev 1
  • mirko 12:35 20.april 2014.

    "ali pa ji je pred kratkim potekel rok"....................................................Tisti, ki so socialno ogroženi (brezdomci, brezposelni, lačni,...) lahko torej jedo tudi pokvarjeno oz. hrano, ki je v veliki meri možnost, da je oporečna. Če bo kdo od njih zaradi hrane ...prikaži veče dobil zastrupitev in lahko tudi umrl, kdo bo potem odgovoren za to ?! Trgovina, center za socialno delo,... ?!