Slovenija
281 ogledov

Banka Sparkasse se je odločila, da bo ravnala v nasprotju s pogodbo

Sparkasse Žurnal24 main
Banka Sparkasse negativnega euriborja noče upoštevati, čeprav bi ga po veljavnih pogodbah morala. Zveza potrošnikov Slovenije grozi s tožbo.

ZPS Sparkasse poziva, naj pri obračunu kreditnih obrokov upoštevajo dejanske vrednosti referenčnih obrestnih mer, tudi če so te negativne ter naj vsem potrošnikom vrnejo do zdaj previsoko zaračunane obresti skupaj z zamudnimi obrestmi.

Ker jim ne ustreza, ne bodo upoštevali

ZPS je lani prejela prve pritožbe potrošnikov, Sparkasse pa je pojasnila, da negativnega euriborja ne upoštevajo zaradi možnosti, da bi pri dodatnih znižanjih potrošniku za kredit banka sama morala začeti plačevati obresti, kar je v nasprotju z namenom pogodbe. A v ZPS so prepričani, da banka za to nima nobene podlage v pogodbi. 

Poravnalni svet, ki z namenom izvensodnega reševanja sporov deluje v okviru Združenja bank Slovenije, je že sredi marca izdal mnenje, da banka, ki je kot finančni strokovnjak sama oblikovala in potrošnikom ponudila kreditne produkte, ne more enostransko spreminjati pogodb v škodo potrošnikov. 

A je Sparkasse sporočila, da mnenja ne bo upoštevala, potrošnikom pa celo "ponuja", naj podpišejo dodatno določilo, ki bo dalo pravno podlago njihovi praksi neupoštevanja negativnega euriborja, medtem ko v primeru zvišanja euriborja potrošniku ne ponujajo ničesar. 

ZPS grozi s tožbo

"ZPS meni da ravnanje banke Sparkasse v tej zadevi kaže na zaskrbljujoče pomanjkanje odgovornosti do okolja, v katerem posluje. Na ta način banka tudi še dodatno prispeva k zniževanju zaupanja v slovenski bančni sistem. Potrošniki se namreč lahko upravičeno sprašujejo, katera so naslednja pogodbena določila, za katere se bodo pri banki Sparkasse v prihodnosti spontano odločili, da jih ne bodo spoštovali," so sporočili in banki zagrozili s tožbo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • stanekos 18:31 18.oktober 2016.

    Verjemite, Banka Slovenije se nikoli ne bo postavila na stran državljanov. Vedno v funkciji kapitala. Vedno. Sparkasse pa nagnat nazaj na senčno stran Alp.

  • Avatar Leon
    Leon 14:47 18.oktober 2016.

    Banka Slovenije je državna banka kadar potrebuje dokapitalizacijo davkoplačevalcev , za reševanje kreditov in težav državljanov pa je neodvisna ustanova ,ki deluje skladno z resolucijo Evropske centralne banke ! ! !

  • novispenjac 14:45 18.oktober 2016.

    zato, ker banka slovenije regulira banke, torej ščiti in upravlja banke, ne ščiti potrošnikov. potrošnike ščiti zps in kalašnikov.