Slovenija
50 ogledov

Banke dajale kredite brez zavarovanj

NKBM Anže Petkovšek
V javnost je pricurljalo zaupno poročilo Banke Slovenije o tistih, ki bankam dolgujejo največ.

Banki NLB največ dolguje SCT, in sicer 187 milijonov evrov, ki so zavarovani z 39 milijoni evrov premoženja. Zvon 1 Holding ji dolguje 115 milijonov evrov, vsota vseh zavarovanj pa znaša 35 milijonov. Primorje dolguje 100 milijonov, ki jih ima zavarovanih z 52 milijoni evrov, poroča Pop TV.

Večina dolžnikov že v stečaju

Deseterico tistih, ki imajo v NLB največ neplačanih dolgov, zaključujejo GPG Inženiring, Grep, Sava, Montavar Metalna nova, Energoplan in Vegrad. To je zgolj 10 tistih, ki že tri mesece zamujajo s poplačilom kreditov. Več kot polovica teh družb je v stečaju.

Zgolj 50 podjetij NLB že 90 dni ni plačalo več kot dve milijardi evrov posojenega denarja.

Na Kanalu A so razkrili tudi podatke o slabih kreditih v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM). Ti skupaj obsegajo slabih 612 milijonov evrov, največ pa jih tudi v tem primeru odpade na Primorje (49,2 milijona evrov). Podjetje MTB ima za 36,7 milijona evrov slabih kreditov, Alpos za 29 milijonov, CPM pa za 28,8 milijona evrov.

50 največjih ni vrnilo pol milijarde

Od prve deseterice, v katero sodijo še Mip, Stavbar, Savski breg, Konstruktor in Zvon ena holding, le dve podjetji nista v stečaju. Skupaj 50 največjih neplačnikov NKBM dolguje skoraj pol milijarde evrov.

Pop TV je poročal, da naj bi slabe kredite neuradno preiskovala posebna preiskovalna komisija, ki jo ustanavljata policija in tožilstvo. Neuradno naj bi jo vodil tožilec Jože Kozina, ki je bil tožilec že v primeru v zadevi Merkur.

Nekatere primere pričakuje na sodišču

Notranji minister Vinko Gorenak, gost v oddaji Svet, sicer poročila ni želel komentirati, je pa poudaril, da ljudje v času zategovanja pasu pričakujejo, da kriminalistična policija in tožilstvo primere gospodarsko-finančnega kriminala pripeljeta pred sodišče. Primeri so si sicer različni, je menil Gorenak, a dodal, da so nekateri precej eksaktni. V teh primerih bo pristojne organe "treba zelo kmalu povprašati po rezultatih", je dejal.

Komentarjev 4
  • Trsten 13:24 06.september 2012.

    Saj bo kmalu cel svet šel u ku...c, pa bodo naši miljonarji brez vsega,. Še do Sejšelov se ne bodo morali odpeljati. Pravzaprav ne bo ta nakraden denar nič vreden. Bomo pa poskrbeli, da bomo šli na pohod po hladilnikih ...prikaži več teh usranih bagatunov, ko ne bo več kaj dati v lonec.

  • linka 08:08 06.september 2012.

    pa še vedno država podpira to zafurano banko ! mogoče se pa tako dela ?

  • Dixon 21:34 05.september 2012.

    Za Slovenijo...se popolnoma strinjam s teboj. Nikoli ne bo nihče odgovarjal, pa čeprav se dobro ve kdo je naročil odobritev teh kreditov. Žalostno je kam smo pripeljali naše banke, še malo pa bodo vse propadle. Sedaj pa še zvišujejo stroške ...prikaži več storitev, da bodo lahko sve to krpale. Namesto da bi se zgledovali po Hypo banki, ki je svojo prejšno upravo, ki je sklenila kar nekaj slabih poslov, so jo takoj odstranili in še odgovarjati bodo morali za vse skupaj. Ampak slovenčki smo eni navadni luzerčki, zato pa se počne kar se počne pri nas! Eni se res dobro mastijo!