Slovenija
27 ogledov

Banke zaračunavajo različna nadomestila

Namesto denarja je na roke dobil lisice. Žurnal24 main
V preteklem letu so se nadomestila, ki jih banke zaračunavajo svojim komitentom v povprečju zvišala, največ za interna plačila preko elektronske banke.

Banka Slovenije je javno objavila podatke o nadomestilih, ki jih ponudniki plačilnih storitev zaračunavajo za opravljanje plačilnih storitev in z njimi povezane dodatne in pomožne storitve na območju Republike Slovenije. "Analiza nadomestil pri Banki Slovenije potrjuje naše ugotovitve, da se zamenjava banke lahko zelo splača," ugotavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. "Medtem ko nekatere banke redno dražijo svoje storitve, druge potrošnikom ponujajo zelo ugodne rešitve."

Banke višale nadomestila

Analiza je pokazala, da so se v lanskem letu povprečna nadomestila zvišala v 17 od skupno 20 analiziranih segmentov plačilnih storitev. Najbolj se je povečalo povprečno nadomestilo za interna mala plačila fizičnih oseb preko elektronske banke (+ 15 odstotkov), vendar se je to zgodilo predvsem na račun ene banke. "Do dviga povprečnega nadomestila za interna mala plačila fizičnih oseb preko elektronske banke je prišlo zlasti zaradi občutnega dviga tega nadomestila pri enem pondudniku plačilnih storitev, ki je povprečno nadomestilo v tem segmentu dvignil za 63,64 odstotkov," pojasnjujejo na BS. Za takšen dvig se je odločila Probanka.

Za vsaj pet odstotkov se je povišalo nadomestilo za eksterna mala kreditna plačila fizičnih oseb preko okenca (8,19 odstotkov), za vodenje TRR za pravne osebe (+7,59 odstotkov), za interna mala kreditna plačila fizičnih oseb preko okenca (+6,50 odstotkov) ter za dvige gotovine z debetno kartico na bankomatu drugega ponudnika (+6,22 odstotka).

Preostala povišanja povprečnih nadomestil v ostalih segmentih plačilnih storitev so bila od 0,44 do 4,09 odstotna.

Podatke o posameznih nadomestilih za svojo in druge banke lahko preverite na spletnih straneh Banke Slovenije.

Vsebine s področja zavarovanja in financ tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 5
  • Zvone Es 09:48 11.junij 2015.

    Čestitam ŽURNAL, da nas tako lepo obveščate. Le tako se potem kar malce zamislimo, ko na letnem nivoju izračunaš skupne stroške. Za denar na vpogled itak ne dobimo nič, za depozite daleč premalo, za negativna stanja pa nas oberejo! Vsem ...prikaži več mladim, ki so že proučili in se seznanili z BITCOIN sistemom plačevanja, vam čestitam. BITCOIN dela tretje največje spremembe v svetu po izumu mobilnih telefonov in interneta s PC! Predlagam pa vsem bančnikom, da se tudi seznanijo z BITCOIN-om, da ne bo čez 3 do 5 let presenečenj glede odpuščanj zaposlenih v bankah!

  • kapibara 09:18 10.junij 2015.

    NLB zaračuna še vpogled v stanje- na drugem bankomatu.. juhuhuhhuu..

  • dragec 08:43 10.junij 2015.

    SLO banke so večinoma ODERUŠKE