Šport > Nogomet
13 ogledov

Barça išče vratarja: favorit Guaita

Guaita Messi Ricardo Costa Valencia Barcelona Liga BBVA Španija lgia prvenstvo EPA
Odločitev vratarja Barcelone Víctorja Valdésa, da po izteku pogodbe leta 2014 zapusti katalonski klub, ki mu je zvest vse od začetka kariere, je sprožila mešane odzive. Nekateri so veseli, ker bo Barça končno dobila "pravega" vratarja, spet drugi so razočarani nad njegovo odločitvijo. Kdo bi ga lahko nasledil?

Na spletni strani športnega dnevnika Marca (www.marca.com) v glasovanju uporabnikov trenutno vodi vratar Valencie Vicente Guaita (19,8 %), ki mu sledita Manuel Neuer (Bayern/18,6 %), Thibaut Courtois (Atlético Madrid/12,7 %) in David de Gea (Manchester United/12,6 %).

Pri Barceloni naj bi bili presenečeni nad odločitvijo Víctorja Valdésa, vratarja, ki je pri katalonskem klubu sicer preživel veliko vzponov in padcev. Ko je z desetimi leti prišel v mladinsko šolo jo je zaradi pretiranega pritiska zapustil, nato pa se vrnil in po debiju v prvi ekipi pod taktirko Louisa van Gaala postal nezamenljiv član prve postave.

Valdés je bil vedno malce poseben, kot takega pa so ga dojemali tudi ljudje okoli njega. Pred leti je bil že tik pred tem, da ga izključijo iz kluba, saj ni želel odigrati tekme za Barcelonino B-ekipo, tudi njegovo zadnje podaljšanje pogodbe leta 2009 pa bi kmalu propadlo, a so nato le našli skupen jezik.

Njegova menjava ne bo problem

"Nadomestiti Valdésa ne bo nikakršen problem," je za televizijo TV 3 izjavil eden podpredsednikov kluba Carles Vilarrubí. "Barcelona ima mehanizme in profesionalce znotraj hiše, ki imajo dovolj znanja za razrešitev odhodov."

Špekulacije okrog njegovega odhoda so se začele po njegovi edini novinarski konferenci v letošnji sezoni, ko je 3. januarja dejal, da ne izključuje možnosti, da bi v karieri poizkusil drugačen nogomet in kulturo.

"Vedno so dvomili vame. Braniti gol Barcelone je zelo naporno," je med drugim dejal Valdés in tako v enem stavku opisal naporna leta svoje kariere, kjer je bila vsaka njegova napaka predmet posmeha in zgražanja.

Pri njem se vse začne

"Napadalni nogomet Barçe Tita Vilanove se začne v rokah in nogeh Víctorja Valdésa. Zato je jasno, kako pomemben je bil vratar Barçe za njene uspehe v zadnjih dveh letih. Ne samo zato, ker je večkrat osvojil nagrado Zamora (za najboljšega vratarja sezone, op. a.), je Valdés idealen vratar za to ekipo," v svoji kolumni piše namestnik glavnega urednika pri barcelonskem športnem dnevniku Mundu Deportivu Francesc Aguilar.

Barcelona lahko po njegovem mnenju ravna na več različnih načinov - lahko mirno čaka na to, da dozori kakšen izmed obetavnih mladih vratarjev (favorit je Kamerunec Ondoa), po koncu letošnje sezone kupi novega vratarja, ki bi Valdésu predstavljal konkurenco, ali proda Valdésa in kupi katerega izmed naslednjih vratarjev: De Geo, Guaito, Neuerja, Marca-Andréja Ter Stegna (Borussia Mönchengladbach), Martina Stekelenburga (AS Roma), Tima Krula (Newcastle) ali Joa Harta (Manchester United).

"Vprašanje je še, kako se bo na novico odzvali navijači Barçe, kot tudi Camp Nou, ki pozna kakovost Valdésa, ampak je razdeljen glede na to, koliko 'ljubezni' mu pokaže od tekme do tekme. Víctor ima karakter, ki je odporen na bombe, kar mu bo brez dvoma pomagalo. Kljub vsemu nihče ni nezamenljiv. Ne pozabimo, da je Lionel Messi le eden, tako kot Andrés Iniesta ali Xavi Hernández," še dodaja Aguilar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.