Šport > Nogomet
23 ogledov

Začetek prenove, ki je Pep ni dobil: Barça ne bo enaka

Messi Xavi Iniesta Barcelona Athletic Bilbao BBVA EPA
Začasni umik kazni Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki je Barceloni za dva prestopna roka prepovedala kupovati igralce, bo Kataloncem očitno le dovolil izpeljati več let odlašano osvežitev moštva, o kateri je sanjal že Josep Guardiola.

Andoni Zubizarreta kljub splošnemu prepričanju nikoli ni imel prostih rok kot športni direktor Barcelone. Če bi bilo po njegovo, bi na klopi kluba zdaj sedel Luis Enrique, morda celo Ernesto Valverde. Predsednik Sandro Rosell, ki je sredi letošnje sezone osramočen zapustil klub, je s prstom lastnoročno pokazal na Gerarda Martina.

Če bi bilo po Zubizarretovo, bi v zadnji vrsti Kataloncev verjetno igral tudi Daniel Agger, a postavni Danec osvaja angleško prvenstvo z Liverpoolom. Zaradi zgrešenih potez, ki segajo od najpomembnejših pisarn Camp Noua do zelenice katalonskega nogometnega hrama, Barço po koncu sezone 2013/14 čaka temeljita prenova, ki jo bo vodstvo očitno končno zaupalo nekdanjemu vratarju.

"Bombe" – Courtois, Martínez in Laporte

Tako je v nedavnih izjavah napovedal predsednik Josep Maria Bartomeu, ki naj bi po začetnem razmišljanju s sodelavci opustil iskanje snubcev za prvega zvezdnika Lionela Messija, okoli katerega bodo Katalonci "zgradili ekipo", kot se je izrazil Rosellov (neizvoljeni) naslednik.

Katalonski dnevnik Sport danes poroča, da bo Zubizarreta ob blagoslovu Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki je prepoved poslovanja na nogometni tržnici pred dnevi spremenila v pogojno kazen, okrepitve iskal med mladimi oziroma mlajšimi uveljavljenimi nogometaši, še najraje v domačem prvenstvu – njegove "bombe" naj bi bili Thibaut Courtois (Atlético Madrid/Chelsea), Javi Martínez (Bayern München) in Aymeric Laporte (Athletic Bilbao). 

Vzpostavili zelo pomemben stik

"Nobena operacija ne bo tvegana. V tem kontekstu se od danes pojavljajo tri operacije. Prva, čeprav se zdi ob prihodu (Marca-Andréja) ter Stegna predrzna, vključuje Courtoisa kot glavnega igralca. Druga se dotika starega znanca Javija Martíneza, tretja pa načrtuje Laporta," piše Sport.

mesut ozil | Avtor: EPA EPA
V primeru izvrstnega belgijskega čuvaja mreže, ki je še vedno v lasti Chelseaja, naj bi prišlo do "zelo pomembnega" stika z enim od vodilnih mož pri Barçi, ki bo morala ob napovedanem odhodu Víctorja Valdésa nadomestiti tudi veterana Joséja Manuela Pinta. Omenja se tudi Argentinec Willy Caballero (Málaga).

Laporte nov ujetnik Urrutie

Martínez je bil v kombinacijah za prihod na Camp Nou še v času, ko je igral v Bilbau, Josep Guardiola pa ga je nato vzel s seboj v München, kjer ni standardni član prve postave, dodajajo Katalonci, njegov profil univerzalnega nogometaša bi se izvrstno skladal s filozofijo kluba, obenem pa bi bil Bask izjemna nadgradnja nepriljubljenega Alexa Songa. Branilca Laporta klub bojda spremlja že več kot leto, njegove predstave v letošnji sezoni pa kažejo na velik napredek.

Šlo naj bi za enega izmed največjih talentov na tržišču, ki je opazovalce prepričal tudi na nedavnem medsebojnem obračunu (2:1), a bo predsednik Athletica Josu Urrutia znova nepopustljiv pogajalec, ki bi za še vedno nedokazanega bodočega španskega reprezentanta lahko zahteval kar 36 milijonov evrov, kolikor naj bi znašala njegova odkupna klavzula. Zubizarreta si želi teren za prestope pripraviti že pred začetkom mundiala, prvi posli pa naj bi se sklepali avgusta.

Prioriteta Messijeva pogodba, Alves razhudil že vse v klubu

Tako se bo očitno začela težko pričakovana in prepotrebna prenova ekipe, o kateri je več let (brez uspeha) sanjal že nekdanji trener kluba Guardiola, je v četrtek poročal El Confidencial. Bartomeu je že pred časom zatrdil, da lahko Barcelona za okrepitve zapravi tudi 120 milijonov evrov, primarna naloga Rosellovega naslednika pa bo vseeno urejanje pogodbe Messija, da bo Argentinec končno spet zaslužil več denarja kot novinec Neymar, dodajajo španski kolegi.

El Confidencial piše o že "gotovem" prihodu ter Stegna, ki bi se mu lahko pridružil tudi Liverpoolov čuvaj na posoji pri Napoliju Pepe Reina, a je nekdanji član kluba s Camp Noua in rojeni Madridčan zdaj blizu tudi Atlético Madridu. Kot "gotovega" španski portal označuje tudi odhod bočnega branilca Daniela Alvesa, ki da je s svojim obnašanjem razhudil prav vse v klubu, poleg vodstva tudi soigralce. Če bo prišla dobra ponudba, bi o spremembi okolja razmislil tudi obrambni vezist Javier Mascherano, dodajajo.

ZDA kličejo Xavija, Cesc bi ostal, prihajata Rafinha in Deulofeu

"Xavi resno razmišlja o koncu svoje etape v klubu. S 34 leti razmišlja o začetku zadnje avanture v ZDA, od koder je dobil nekaj ponudb," še piše El Confidencial, ki izpostavlja tudi potrebo po nogometašu podobnega profila, kakršnega ima Sergio Busquets. Vodstvo Barcelone navdušuje soigralec Bojana Jokića pri Villarrealu Bruno Soriano, dodajajo, medtem ko se zdi odhod Songa gotov.

Ob nedotakljivih Messiju in Neymarju je pod vprašajem tudi prihodnost redno izžvižganega vezista Cesca Fàbregasa, ki želi kljub signalom Manchester Uniteda še vedno ostati doma. V zraku sta tudi odločitvi Alexisa Sáncheza in Pedra Rodrígueza, dveh svetlih točk slabe sezone Barcelone, ki kljub dobrim predstavam nista bila deležna zaupanja trenerja v najpomembnejših tekmah.

Ob vrnitvi Gerarda Deulofeuja in Rafinhe s posoj pri Evertonu in Celti, oba bosta dobila priložnost za dokazovanje v prvi ekipi, sta gotova tudi odhoda Cristiana Tella in Isaaca Cuence, s katerima bi lahko Barcelona zaslužila nekaj milijonov za financiranje kakovostnih okrepitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.