Šport > Nogomet
56 ogledov

Barnsley: Trn v peti velikanov

Aleš Križan se je v Premier League boril s številnimi zvezdniki okroglega usnja. Žurnal24 main
Angleški nogometni drugoligaš Barnsley je na poti do polfinala angleškega FA pokala izločil Chelsea in Liverpool, o izjemnem uspehu malčka iz severa Anglije pa smo se pogovarjali z nekdanjim nogometašem tega kluba Alešem Križanom.
 
 

Največji vtis je name naredil Dennis Bergkamp. Takrat je bilo tako, da je imel skoraj vsak klub po enega zvezdnika, tako da je bilo v prvenstvu ogromno odličnih nogometašev, vendar boljšega igralca od Dennisa nikoli nisem videl igrati.

Aleš Križan

 
Angleži radi trdijo, da je FA pokal, ki velja za najstarejše pokalno tekmovanje na svetu, edino tekmovanje takšnega značaja, ki v Evropi še vedno ohranja svoj izvirni pomen. Medtem, ko španski in italijanski klubi pokalna tekmovanja vzemajo z "levo roko“ in k tekmovanju resneje pristopijo šele v sklepnem delu, v Angliji zmaga v FA pokalu še vedno ohranja velik prestiž. Prav zaradi tega je dejstvo, da bodo v letošnji sezoni v polfinalu nastopili kar trije drugoligaši, naravnost senzacionalno. Čast Premiershipa bo namreč branil le Portsmouth , zagotovo pa bo v finalu na Wembleyju nastopilo vsaj eno moštvo iz druge lige oziroma Championshipa – Cardiff City ali Barnsley . In prav slednji je tisti, ki je v letošnji sezoni najbolj razburkal dogajanje na Otoku: v četrtfinalu je malček, ki trenutno v drugi ligi zaseda šele 19. mesto, izločil sloviti Liverpool , v polfinalu pa ponovil podvig in na kolena spravil še londonski Chelsea . Klub iz mesta Barnsley v provinci South Yorkshire tudi v Sloveniji ni povsem neznan.

Prav pri tem klubu je namreč zaigral prvi Slovenec , ki se je kdaj koli preizkusil v angleškem Premiershipu. O neverjetnem uspehu kluba, ki razpolaga z nekaj desetkrat manjšim proračunom od velikanov iz Premiershipa, smo se pogovarajali z nekdanjim branilcem Barnsleyja Alešom Križanom , ki je v sezoni 1997/98 sodeloval v zgodovinski sezoni kluba, ki se je leto predtem prvič uvrstil v Premiership.

 
 

Igralci so tedaj podpisovali celo mesečne pogodbe, saj si Barnsley sploh ni mogel privoščiti kaj več. Zaradi tega, ker so bili v postopku, tudi niso smeli kupovati novih nogometašev.

Aleš Križan

 
Barnsley je veliko presenečenje sezone v Angliji. Kako sami komentirate dosežek vašega nekdanjega kluba?
To je res izjemen uspeh. Še toliko večji, če vemo, da je imel klub še pred kratkim ogromno težav finančne narave in je bil celo v administracijskem postopku pred stečajem. Zdaj so se počasi pobrali, vseeno pa so ti rezultati v FA pokalu izjemno presenečenje.

Za kakšen klub sploh gre?

Pravzaprav je to klub, ki sodi prav tja, kjer se trenutno nahaja. Barnsley je klub, ki po organizacijski plati in po ostalih dejavnikih ne sodi v Premiership. Pred leti so bili tik pred bankrotom, saj je klub zapustil lastnik, njegov naslednik pa je prišel iz potapljajočega se Leedsa. Trudili so se, a jim ni kaj dosti uspevalo. Igralci so tedaj podpisovali celo mesečne pogodbe, saj si kaj več sploh niso mogli privoščiti. Zaradi tega, ker so bili v postopku, tudi niso smeli kupovati novih nogometašev. Očitno so zdaj le našli pravo pot.

 

Slovenci v Premier League

Mile Ačimovič (Tottenham)
Amir Karič (Ipswich)
Aleksandar Rodić (Portsmouth)
Aleš Križan (Barnsley)

V Angliji so nemalokrat zgodi, da kakšen klub kova Barnsleyja izloči katerega izmed velikanov. Kako si to razlagate?
Verjamem, da gre tukaj predvsem za podcenjevanje. Je pa to obenem tudi dokaz, da velikih razlik med klubi ni več. V kolikor nisi z mislimi na pravem mestu, se lahko zgodi prav vse. Seveda brez sreče ne gre, vendar pa so teh senzacij v Angliji že kar vajeni. Resda je temu tako predvsem v Carling pokalu, katerega številni jemljejo bolj z levo roko, zato je uspeh Barnsleyja še toliko večji.

Križan je pri Barnsleyju nastopal tri sezone. © Action Images

 
Vi ste sami postali prvi Slovenec, ki je nastopil v angleškem prvenstvu. Kako se spominjate teh trenutkov?
Takrat sem postal prvi Slovenec, ki je odšel v Anglijo in preskok je bil res velikanski. Takrat Premiership sicer še zdaleč ni bil tako kakovosten kot dandanes, je pa bilo to res nekaj velikega. V Premiershipu sem odigral 13 ali 14 tekem, potem pa se je zalomilo s prihodom novega trenerja. Pod vodstvom Danny Wilsona mi je šlo kar dobro, potem pa je prišel Škot John Hendrie, ki ni maral tujcev, saj je zaradi njih sam izgubil mesto v začetni enajsterici Barnsleyja. V moštvu sta bila poleg mene le še dva tujca in takrat nihče od nas ni več dobil prave priložnosti. Kasneje sem si še zlomil nogo in izgubil začetek nove sezone in tako se je moja zgodba pri Barnsleyju počasi končala.

Imate tudi danes kakšne stike s tem klubom?
Direktno ne, imam pa v mestu kar nekaj dobrih prijateljev, tako da sem precej na tekočem z dogajanjem v klubu.

V sezoni, ko ste nastopali na Otoku, ste dihali za ovratnik tudi nogometašem tipa Dennis Bergkamp. Katerega igralca je bilo najtežje zaustavljati?
Proti Arsenalu smo izgubili z 0:5. Bergkamp je imel že takrat izjemen ugled in je morda celo igral v življenjski formi. Vse kar je naredil mu je uspelo. Preprosto ga nisi mogel zaustaviti. Tudi če si še danes pogledamo njegove gole, vidimo, da je bil pravi velemojster.

Križan je pred odhodom v Anglijo nastopal pri Mariboru. Leta 1997 je Barnsley je zanj plačal 500.000 funtov odškodnine. © AFP

 
Vam je kateri igralec še posebej ostal v spominu?
Največji vtis je name naredil kar Bergkamp. Takrat je bilo tako, da je imel skoraj vsak klub po enega zvezdnika, tako da je bilo v prvenstvu ogromno odličnih nogometašev, vendar boljšega igralca od Dennisa nikoli nisem videl igrati.

 
 

Pod vodstvom Dannyja Wilsona mi je šlo kar dobro, potem pa je prišel Škot John Hendrie, ki ni maral tujcev, saj je zaradi njih sam izgubil mesto v začetni enajsterici Barnsleyja.

Aleš Križan

 
V Angliji se že od nekdaj obračajo vrtoglavi zneski. Ste si v štirih letih na Otoku zagotovili življenjsko eksistenco?
To je težko reči, eksistenca sama po sebi je precej relativen pojem. Sicer takrat še ni bilo v igri toliko denarja kot dandanes, vseeno pa je bilo za nekoga, ki prihaja iz Slovenije, tam res imenitno. Zaslužki so bili za slovenske razmere odlični. Je pa težko reči, če si lahko urediš kar življenjsko eksistenco. Vsak ima svoje potrebe in svoj način življenja. Nekateri lahko milijone poženejo v zrak v zelo kratkem času.

Po povratku v Slovenijo ste dokaj kmalu zaključili svojo kariero. Zakaj?
V Sloveniji se nikakor nisem mogel znebiti občutka, da je tukaj preveč tolerance in da nekateri mislijo, da se z denarjem da narediti vse. Takrat ni bilo nikakršnega spoštovanja do igralcev in s tem se nisem mogel sprijazniti. Morda je danes kaj drugače, vendar dvomim.

Maribor vam je ostal dolžan kar nekaj denarja. So medtem že poravnali dolgove?
Ne, vse ostaja tako kot vedno. Zadeva se še naprej vleče po sodiščih in stvari ostajajo nedorečene.

S čim se ukvarjate zdaj? Vas še mika povratek v nogomet?

Niti ne. Nogomet spremljam bolj malo in me pravzaprav te stvari sploh ne zanimajo več. Za rekreacijo še vedno igram v Avstriji, se pa sicer ukvarjam z zadevami, ki nimajo prav nobene zveze z nogometom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.