Avto
278 ogledov

Najbolj popularne barve avtomobilov v letu 2016

24. Avtomobilski Salon Saša Despot
Pri podjetju Basf, ki se ukvarja z razvojem inovativnih avtombilskih premazov, so analizirali barvne trende za leto 2016. Katere so najbolj popularne barve vozil?

Basf-ovo evropsko poročilo razkriva, da rastočo potrebo končnih kupcev po individualizmu, ki jo izražajo s posebnimi učinki in večjim naborom barv. Še vedno pa v Evropi z 29-odstotnim deležem ostaja bela najbolj priljubljena barva avtomobilov. Sledita ji črna z 19 odstotki in siva z 18 odstotki.

Skoraj 80 odstotkov avtomobilskih barv iz leta 2016 je bilo iz nabora kromatičnih barv. Med njimi z 10 odstotki ostaja najbolj priljubljena modra barva, sledita ji rdeča in rjava. Pri primerjavi različnih segmentov vozil so opazne sledeče razlike: medtem ko so manjši avtomobili pogosto v beli ali eni izmed kromatičnih barv, pri terenskih vozilih ostaja prevladujoča siva barva.

Mešanje obstoječih barv

Čeprav je bila razporeditev barv v letu 2016 skoraj nespremenjena, se je znotraj barvnih naborov vseeno pojavilo povečanje barvne raznolikosti. Razloga za to sta razvoj novih barv ter visoko povpraševanje po posebnih učinkih na različnih področjih. Mešanje obstoječih barv z različnimi delci ponuja različne biserne ali kovinske učinke. Širok spekter različnih kombinacij ponuja obilo barvnih različic.

“Ta širok nabor možnih avtomobilskih barv gre z roko v roki z družbenim mega trendom, ki se pomika proti individualizmu. Dandanes imajo končni kupci možnost, da izberejo unikatno, personalizirano bravo za svoj avto,” pravi Stefan Sickert, vodja projektov za področje osnovnih premazov.

Poleg tega, da pomagajo individualizirati avto, različni učinki poudarjajo tudi obliko telesa in s tem značaj vozila. Modra je vodilna barva v smislu svoje raznolikosti, saj ima več kot 100 barvnih različic. Sledi ji siva, ki premore okoli 90 različnih odtenkov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.