Šport > Nogomet
31 ogledov

Delivca pravice odvrnil od samomora

Bastian Schweinsteiger EPA
Nekdanji nogometni sodnik Babak Rafati je razkril, kako mu je nemški vezist Bastian Schweinsteiger pomagal prebroditi najhujšo krizo njegovega življenja.

Babak Rafati je nekdanji sodnik nemške Bundeslige, ki se je dolga let boril s klinično depresijo. Pred šestimi leti se je znašel, vsaj tako je mislil, v brezizhodnem položaju in pred tekmo nemškega prvenstva poskušal storiti samomor.

Nogometni sodnik iranskih korenin si je v hotelski sobi prerezal žile, a so ga še pravočasno odkrili njegovi sodelavci in poklicali pomoč.

Novica je šokirala nogometni svet, poskus samomora pa pretresel tudi marsikaterega cehovskega kolega. ''Zelo dobro ga poznam. Novica me je šokirala,'' je leta 2011 dejal takratni trener Hannovra Mirko Slomka. ''Težko je verjeti, da se kaj takšnega lahko zgodi,'' pa je izjavil Huub Stevens, takratni trener Schalkeja.

Rafati je v nemškem prvenstvu delal šest let, zanimivo pa je, da si je življenje poskušal vzeti pred tekmo med Kölnom in Mainzom. Prav ti dve ekipi sta se namreč pomerili ob njegovem sodniškem debiju. Sodil je na 84 tekmah, od leta 2008 pa je bil član Mednarodne nogometne zveze (Fifa).

Po poskusu samomora je bilo njegovo stanje kritično, a je lahko popolnoma okreval. Tudi s pomočjo Bastiana Schweinsteigerja, ki se je z odločil z njim navezati stik. 

''Prebudil sem se v bolniški postelji. To je bil grozen trenutek. Moja prva misel je bila, da moram drugič bolje načrtovati samomor. Pred tem sem bil 18 mesecev tarča ustrahovanja. Želeli so se me znebiti, ker sem govoril resnico. Nihče od nemške nogometne zveze ni navezal stika z mano, so me pa kontaktirali drugi sodniki. Bastain Schweinsteiger mi je napisal pismo, ki me je zelo ganilo. Ni imel prikritega motiva, saj je vedel, da po tem ne bom več sodil nogometnih tekem. Zapisal je: 'gospod Rafati, ovire so del našega življenja, a treba jih je preskočiti. Želim vam vse dobro.' To je bila zelo humana poteza,'' se spominja Rafati.

Babak Rafati | Avtor: EPA EPA
Nekdanji sodnik dandanes opozarja na nevarnost depresije v profesionalnem športu. ''Depresija je v nogometu velik tabu,'' je pojasnil in dodal, da se je v času samomora znašel pod hudim pritiskom nemške nogometne zveze (DFB), ker je opozoril na nekatere neprijetne resnice. ''Izobčili so me in več tednov nisem smel soditi na tekmah Bundeslige,'' je razkril.

O depresiji je napisal tudi knjigo, trenutno pa kot psihološki trener sodeluje s tremi nogometaši iz elitnega nemškega prvenstva.

Komentarjev 1
  • Avatar skeptik
    skeptik 09:48 01.marec 2017.

    Delivca pravice? DELILCA pa res.... Polpismeni falirani študentje na Ž24, bo treba kakšno knjigo v roke vzet.