Magazin > Film & Glasba & TV
15 ogledov

Batmobile v ritmih psychobillyja

Jeroen in Eric Hammers iz skupine Batmobile.
1/29
Žurnal24 main
V petek je Menza pri koritu gostila nizozemske legende Batmobile. Kot predskupina so nastopili slovensko-nizozemski Eightbomb.
Batmobile so se na glasbeni sceni pojavili že davnega leta 83. Sprva le s prirejanjem komadov Elvisa Presleya, Johnnyja Burnetta in Gena Vincenta. Kasneje pa so Jeroen Hammers (vokal, kitara), Johnny Zuidhof (bobni) in Eric Hammers (kontrabas) začeli pisati tudi lastne, avtorske komade, ki so jih uvrstili v še mlad žanr – psychobilly. Z avtorsko glasbo je vse bolj naraščala tudi njihova popularnost doma, prvi, po skupini poimenovani album, pa jim je prinesel tudi mednarodno priznanje. In prvič se je zgodilo, da je nebritanski bend kraljeval vsem mednarodnim psychobilly festivalom.

 

Batmobile

so bili tisti, ki so prvi združili rockabilly z metalom in proizvedli zvok, ki je bil od takrat že neštetokrat kopiran.

Drugo polovico osemdesetih in prvo polovico devetdesetih so Batmobile preživeli na turnejah po Nemčiji, Franciji, Japonski, Španiji, Švici, Avstriji in Angliji, pri čemer so neštetokrat igrali tudi v legendarnem KlubFoot-u v Londonu. Vmes pa seveda izdajali albume, ki težijo k vedno drugačnemu zvoku. Ker se bend nerad ponavlja, so vedno znova težili k iskanju novih zvokov znotraj rockabilly/psychobilly poljan.

Množico so ogreli EightBomb
EightBomb, ki jih sestavljajo člani Jure (vokal, ritem kkitara), Lou (solo kitara, back vokal), Marcel(kontrabas, back vokal) in Urban (bobni, backvokal), so ogreli zbrano množico. Skupina  EightBomb, sprva trio, je nastala kot koncertni projekt. Kmalu pa jim je postalo jasno, da ne more ostati pri enem koncertu in jih čaka drugačna usoda. Njihova priljubljenost je rasla, le z bobnarji ni bilo take sreče. Dadota je nasledil še en bobnar – Davor, toda kljub temu so EightBomb resno vadili in v nekaj mesecih uspeli posneti in izdati EP Perfect Picture, na katerem se je znašlo pet avtorskih komadov. EightBomb so na slovensko rockabilly sceno prinesli svež veter, saj niso sledili toku petdesetih let, ki je prevladoval v dotedanji ponudbi, pač pa so svoj zvok nadgradili z različnimi vplivi, ki gredo od punka pa do jazza. Igrajo mešanico žanrov neorockabilly, psychobilly, blues, punk, country, skratka rock'n'roll. Trenutno so fantje v studiu in snemajo novo ploščo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.