Slovenija
52 ogledov

Slovenci smo lani med vsemi državami EU najbolj zatisnili pas

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Grčija in Slovenija sta lani najbolj oklestili javno porabo. Po podatkih evropskega statističnega urada (Eurostat) so Grki lani porabili 10,7 odstotka manj kot leto pred tem, za 9,9 odstotka pa je manj porabila Slovenija.

Pas je lani zategnila le polovica držav Evropske unije (EU) kažejo podatki Evrostata. 28 držav evropske družine je za javne izdatke porabilo 6.700 milijard evrov, kar predstavlja skoraj polovico proračuna EU. Skupna poraba se je znižala za pol odstotne točke na 48,1 odstotka BDP EU.

Javna poraba med državami članicami je sicer zelo različna. V Litvi in Romuni, denimo, porabijo manj kot 35 odstotkov BDP, največ, prek 57 odstotkov BDP, za javne izdatke namenijo na Finskem, Danskem in v Franciji. 

Skoraj polovica denarja gre za socialo

Več kot 40 odstotkov državnega denarja gre za socialno varnost, sledijo zdravstvo, izobraževanje, gospodarstvo … 

"Številke kažejo, da se prepad med najbogatejšimi in najrevnejšimi državami EU širi. Prav tako je očiten različen pristop držav, ko gre za zagotavljanje storitev svojim državljanom. Razberemo lahko tudi razloge za razkol med narodi, ko gre za odnos do zategovanja pasu," piše časopis EUobserver.

V skandinavskih državah poraba najvišja, Baltske države klestijo

Že tradicionalno so nordijske države znane po visokih davkih, a hkrati zelo kvalitetni in učinkoviti sociali, medtem ko je na vzhodu EU, predvsem to velja za Baltske države, javna poraba zelo nizka.

Pas je lani zategnilo 14 držav. Brez Grčije in Slovenije, ki sta v enem letu porabo oklestili za desetino, so države leta 2013 porabo v povprečju znižale le za 0,6 odstotka. V ostalih članicah so se državni izdatki zvišali – v povprečju za dober odstotek. 

Danska in Švedska, recimo, zapravita kar okoli 26 oziroma 23 tisoč evrov na prebivalca, na dnu lestvice sta Romunija in Bolgarija, ki na prebivalca porabita 2.600 oziroma 2.300 evrov.

Izstopamo tudi po cenah stanovanj

Slovenija je na vrhu seznama tudi kar se tiče cen stanovanjskih nepremičnin. Medtem ko so se cene le teh na območju z evrom v prvem četrtletju letos v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišale za 0,9 odstotka, v celotni EU pa celo za 2,5 odstotka, so se v Sloveniji pocenile za 1,4 odstotka.

Cene nepremičnin so najbolj zrasle na Irskem (+16,8 odstotka), Švedskem (+11,6 odstotka), Madžarskem (+9,7 odstotka) in v Veliki Britaniji (+8,5 odstotka).

Najbolj so padle v Latviji (-5,8 odstotka), v Italiji (-3,3 odstotka) ter v Franciji (-1,6 odstotka).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • dragec 06:31 10.julij 2015.

    Gremo v Grčijo na dopus????

  • dezurni 16:10 09.julij 2015.

    Spoštovani!Ne bo držalo. Tako pravi slovar slovenskega knjižnega jezika:zatísniti -em dov. (í ȋ) 1. s pritisnjenjem česa, stisnjenjem narediti kako odprtino v čem neprehodno: zatisniti komu usta z dlanjo; zatisnil si je nos zaradi smradu; ...prikaži več s prsti si je zatisnil ušesa, da ne bi slišal poka / prišel je od zadaj in mu zatisnil oči z rokama zakril // navadno v zvezi z oči zapreti: zatisnil je oči, ker je hotel spati / zatisniti mrliču oči pokriti jih z vekami2. nar. zategniti: vrv, ovito okoli rok, so mu zatisnili; zatisniti si kravato● zatisniti oko, oči ekspr. vso noč ni mogel zatisniti očesa zaspati; ekspr. profesor včasih zatisne (eno) oko, če dijaki prepisujejo se naredi, kot da ne opazi; pri izdajanju dovoljenj je večkrat zatisnil oko spregledal kako pomanjkljivost; ekspr. za vedno je zatisnil oči umrl je; ekspr. zatisniti (si) oči pred resnico ne hoteti je spoznati, priznati; morali si bomo zatisniti pasove se odreči določenim dobrinam

  • Papaja Popi 15:35 09.julij 2015.

    Grki nas res imajo za norcaOdlično mike1968