Šport
92 ogledov

Bedene odslej kot Britanec

sport 22.09.2011 Aljaz Bedene, tenis, ATP Challenger tour Ljubljana Open 2011; f Saša Despot
Pri velikem britanskem mediju so tokrat pozornost namenili tudi slovenskemu teniškemu igralcu Aljažu Bedenetu in zapisali, da bo imela Velika Britanija kmalu dva člana med sto najboljših na ATP lestvici.

Aljaž Bedene, ki na Otoku živi vse od leta 2008, je dobil britanski potni list, pod britansko zastavo pa bo lahko nastopal tudi na turnirjih serije ATP. Trenutno številka 83 na računalniški lestvici bo zdaj izpodbijal novo pravilo Mednarodne teniške zveze, ki igralcem ne dovoljuje, da bi v Davisovem pokalu zastopali več kot eno državo.

Bedene je za reprezentanco Slovenije v Davisovem pokalu nastopal v letih 2010, 2011in 2012, pritožbo pa bo osnoval na dejstvu, da je za spremembo potnega lista zaprosil že pred pravilom, ki je v veljavo stopilo z novim letom. V podobnem položaku je tudi Hrvatica Ajla Tomljanović, ki želi nastopati za Avstralijo, v Bedenetovem taboru pa so optimistični, da bo pritožba sprejeta.

Bedeneta, ki je v tej sezoni že zaigral v finalu močnega turnirja v Chennaiju, sicer čaka še nekaj formalnosti pred pridobitvijo britanskega državljanstva, predvsem zaprisega o spoštovanju pravic, svoboščin in zakonov Združenega kraljestva ter zaprisega monarhu (Oath or Affirmation of Allegiance to Her Majesty the Queen).

Otoška teniška zveza je podpirala Bedeneta pri pridobivanju novega državljanstva, za podoben korak pa se je že prej odločilo nekaj tenisačev, najbolj odmeven je bil prestop Kanadčana Grega Rusedskega. "Torej nekdo postaja Britanec, čeprav je že prej nastopal za svojo državo. To mi ne zveni prav," je sicer že maja na twitterju zapisal član britanske reprezentance v Davisovem pokalu Dan Evans.

Bedene bi takoj postal drugi britanski lopar za Andyjem MurrayjemJames Ward je na meji prve stoterice, Kyle Edmund in Liam Broady pa sta uvrščena v bližini mesta 150.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.