Šport
46 ogledov

Beđetijeva v jok po osvojeni medalji

Vlora Beđeti Anzu Jamamoto judo SP Rio
1/6
Reuters
Vlora Beđeti je v kategoriji do 57 kilogramov osvojila bron, Rok Drakšič je bil v kategoriji do 73 kilogramov sedmi.


Tretji dan svetovnega prvenstva v judu v Riu de Janieru je končno postregel tudi s slovenskimi nastopi. In tudi s prvo kolajno. Vlora Beđeti je v kategoriji do 57 kilogramov osvojila tretje mesto, potem ko je v borbi za bron premagala Japonko Anzu JamamotoGre za njeno prvo kolajno na svetovnih prvenstvih, leta 2010 je bila na Dunaju na evropskem prvenstvu v kategoriji do 63 kg prav tako bronasta.

V tej sezoni je Beđetijeva v novi kategoriji že dvakrat zmagala, najboljša je bila na sredozemskih igrah v Mersinu in na tekmi evropskega pokala v Lizboni. Tudi tokrat je svojo pot začela dobro. Najprej je bila v prvi borbi po kaznih boljša od Kanadčanke Joliane Melancon, nato je v drugem krogu s končnim prijemom po minuti borbe ugnala Cergio David iz Hondurasa, v osmini finala pa se je pomerila še z Mongolko Sumiyjo Dorjsuren. Tudi slednjo je premagala z manjšim izkupičkom kazni in napredovala v četrtfinale.

"Ne vem, kaj naj rečem"

Izraelka Camila Minakawa je hitro povedla, a je varovanka Olge Štirba izenačila, nato pa s končnim prijemom ob polovici borbe še predčasno zmagala. V polfinalu je Celjanka moči pomerila z Američanko Marti Malloy, bronasto z olimpijskih iger 2012 v Londonu. Slednja je z izkušnjami napredovala v finale, Beđetijeva pa v borbo za bron. Tam Japonka Jamamoto ni imela možnosti. S preudarno in taktično borbo se je s kolajno ovenčala Slovenka.

"Ne vem, kaj naj zdaj rečem, saj se še ne zavedam vsega, kar se je zgodilo. Prevevajo me občutki, sploh po vsem, skozi kar sem šla. Menjava kluba, menjava kategorije, trenerja, poškodba ... To danes je fantastičen uspeh, za to sem garala zadnji dve leti," je dejala Beđetijeva.

Drakšiča ustavil nekdanji prvak

Rok Drakšič je bil leta 2007 v Riu na SP peti, tokrat sedmi. Računal je na kolajno, a je tudi on pred kratkim menjal težnostno kategorijo. Letos je že osvojil naslov evropskega prvaka, danes pa je imel obilico dela. V njegovi kategoriji je tekmovalo namreč kar 79 borcev, za preboj v popoldanski del pa je moral premagati najmanj tri. To je tudi storil.

Samojec Aleni Smith je zdržal točno 45 sekund, nato klonil po končnem prijemu. Čeh Vaclav Sedmidubsky se je upiral dlje, a padel na ipon 50 sekund pred koncem. Tudi tretjega borca je Drakšič izčrpal do onemoglosti. Gruzijec Zebeda Rekvijašvili je začel po treh minutah borbe vidno pešati, najprej padel za juko, 11 sekund pred koncem še za eno, s čimer je Grižan vodil že z 2:0, nato pa ga je v zadnji sekundi vrgel še za ipon.

Rok Drakšič | Avtor: EPA EPA
"Morda sem žrtev novosti"

V četrtfinalu je Drakšiču pot prekrižal nekdanji evropski prvak, Belgijec Dirk Van Tichelt. V dvoboju aktualnega in nekdanjega prvaka stare celine je več pokazal Belgijec. Evropski prvak iz Lizbone 2008 je slavil po kaznih. Pri teh je vseskozi prednjačil Drakšič, prvak stare celine 2013 iz Budimpešte, ki pa je moral dobro minuto pred koncem s četrto kaznijo na računu predčasno z blazine in v repasaž. Nizozemec Dex Elmont, ki ga je Drakšič letos že ugnal, je bil pretrd oreh in Grižan se je moral zadovoljiti s sedmim mestom.

"Danes sem veliko naredil, čeprav je manjkala pika na i. Nasprotnik je v ključni borbi izkoristil mojo nepazljivost in padel sem na ipon. Nisem navajen izgubljati na kazni, a razvoj juda gre naprej v hitrejši judo, morda sem bil danes žrtev teh novosti. Oba rezultata iz 2007 in od danes sta dobra rezultata. Vedel sem, da ne bo lahko, šel sem na kolajno, a se zmeraj lahko zgodi tudi drugače," pa je po sedmem mestu dejal Drakšič.

V četrtek dva slovenska nastopa

V četrtek bosta slovenske barve branila Tina Trstenjak v kategoriji do 63 kg in Jesenko Četić v kategoriji do 81 kg. Trstenjakova se bo v drugem krogu pomerila z zmagovalko dvoboja med Kolumbijko Diano Velasco in Avstrijko Kathrin Unterwurzacher, Četić pa bo uvodoma nastopil proti Japoncu Keiti Nagašimi.

SP v judu, izidi:

Ženske do 57 kg:
1. Rafaela Silva (Bra)
2. Marti Malloy (ZDA)
3. Vlora Beđeti (Slo)
 . Miryam Roper (Nem)

Moški do 73 kg:
1. Šohej Ono (Jap)
2. Ugo Legrand (Fra)
3. Dirk van Tichelt (Bel) 
 . Dex Elmont (Niz)
...
7. Rok Drakšič (Slo)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.