Slovenija
29 ogledov

Begrad za prekinitev del krivi zahteve občine

OŠ Brestanica Tadej Mesarič
Begard za odstop od pogodbe krivi nerazumne zahteve občine Krško. Zaradi zapleta pa bodo brestaniško šolo obnavljali še jeseni.

Gradbeno podjetje Begrad, ki je po mesecu energetske obnove brestaniške osnovne šole odstopilo od pogodbe, se je danes odzvalo na trditve občine in zanikalo, da njihova ponudba ni bila izvedljiva. Včeraj smo namreč poročali, da bodo morali učenci Osnovne šole Adama Bohoriča Brestanica pouk obiskovati tudi v elektrarni, župnišču in hostlu, saj se bo obnova zaradi ponovnega javnega razpisa zavlekla.

Begrad: Mi bi dela lahko izvedli, krive so zahteve občine

Prokurist in direktor komerciale v Begradu Franc Balkovec odgovarja, da "ne drži trditev da je bila ponudba dampinška. Bila je najugodnejša in zaradi cene bi posel lahko izvedli". Ob tem pa s prstom kaže tudi na Občino Krško, češ, da je bil projekt slabo pripravljen in bi morali naročiti še nekaj dodatnih del, ki v popisu niso bila predvidena. "Načeloma so cene res prenizke, ker je dela premalo. Še večji problem pa je, da moramo gradbinci podajati previsoke garancije, ki tudi predolgo trajajo," opozarja Balkovec, ki kot razlog za odstop od pogodbe navaja, da jim ni uspelo zagotoviti bančne grancije za dobro izvedbo del, čeprav so občini ves čas zatrejevali, da garancijo že imajo.

Na težave pri pridobitvi bančnih garancij so v Begradu v preteklosti že opozarjali. Navajajo, da so garancije previsoke in trajajo predolgo, kar ni praksa v ostalih evropskih državah ter dejstvo, da so projekti pomanjkljivi in hoče investitor vse dodatne stroške in odgovornosti prenesti na izvajalca. Težave pri poslovanju Begrada pa nakazuje tudi dejstvo, da je Okrožno sodišče v Novem mestu prejšni mesec začelo postopek prisilne poravnave nad begradovim hčerinskim podjetjem Begrad gradnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.