Svet
74 ogledov

Beguncem delijo zemljevide nove poti, ki vodi čez Slovenijo

horgoš
1/41
Anže Petkovšek
Madžarska bo zgradila ograjo tudi na meji z Romunijo, kamor bi se lahko preusmerili begunci po tem, ko so zaprli mejo s Srbijo. Prostovoljci v Makedoniji begunce pozivajo, naj proti Avstriji potujejo čez Hrvaško in Slovenijo.

Madžarska načrtuje gradnjo ograje, s katero bi preprečila migrantom nezakonito prehajanje meje, tudi ob svoji meji z Romunijo, je danes sporočil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Tihotapci se umerjajo proti Romuniji

Madžarska vlada predvideva, da se bo pritisk beguncev po zaprtju meje s Srbijo, zdaj preusmeril na mejo z Romunijo. Ograjo tako nameravajo zgraditi od tromeje med Madžarsko, Srbijo in Romunijo do neke "razumne" razdalje. "Tihotapci ljudi, ki delujejo ob meji s Srbijo, zaradi tamkajšnje ograje spreminjajo svoje poti, tako da se bo pritisk migrantov verjetno preusmeril v Romunijo," pravi Szijjarto.

O tem, kako bi nadaljevali pot proti severu Evrope, razmišlja tudi več tisoč beguncev, ki so, po tem, ko je Madžarska zaprla mejo, obstali pred na nikogaršnji zemlji med Srbijo in Madžarsko. Begunci pred prehopdom Roszke gladovno stavkajo.

Večina pa koleba med uradnim prečkanjem meje, začasno namestitvijo v srbskem begunskem kampu v Kanjiži oziroma iskanjem nove poti preko Romunije oziroma Hrvaške.Urad ZN-a za begunce (UNHCR) je prebežnikom svetoval, naj zaradi zaprtja madžarskih meja poiščejo alternativne poti. Prevajalci pribežnikom na Madžarski meji razlagajo, da bo ponje prišel avtobus, ki jih bo peljal do Hrvaške.

"Izogibajte se Madžarski!"

O alternativnih poteh začeli obveščati begunce, ki se nahajajo v Makedoniji. Prostovoljci jih informirajo o tem, da je meja z Madžarsko zaprta ter da je država uveljavila novo zakonodajo po kateri jim grozi zaporna kazen, če bodo mejo prečkali ilegalno ter, da bo Madžarska begunce, ki večinoma želijo v Nemčijo in na Švedsko, vračala v Srbijo. 

“Morda bom poskušal čez Hrvaško, nato Slovenijo do Dunaja in nato proti Nemčiji," je za Reuters povedal Emad, begunec iz Damaska, glavnega mesta Sirije, ki je v Makedonijo pribežal iz Grčije. “Ne vem, če je to dober načrt, vendar bom poskušal," je v Makedoniji za Reuters povedal Emad iz Damaska. 

Da bi jim čim bolj pomagali varno prečkati območje, skupine na Facebooku "Aviod Hungary - Migration news" in "Help the refugees in Macedonia" objavljajo zemljevide, na katerih je alternativna pot začrtana čez Hrvaško in Slovenijo.  

 

 
Druga skupina je objavila zemljevid meje med Srbijo in Hrvaško, na katerem so označena omočja, kjer se nahajajo mine, ki so ostale iz časa vojne v Jugoslaviji.
 
 dezurni@zurnal24.si