Svet
44 ogledov

Begunci na policiste metali kamenje

Nemiri v Calaisu EPA
Francoski Calais. Oblasti nameravajo zapreti begunsko taborišče in razseliti okrog 6400 ljudi. Operacija naj bi trajala teden dni, pri izvedbi sodeluje 1250 policistov. Do prvih nemirov je prišlo že včeraj.

V begunskem taborišču pri francoskem pitaniškem mestu Calais, ki ga imenujejo tudi 'Džungla', so včeraj med pripravami na zaprtje taborišča prišlo do nemirov. Begunci so metali kamenjene na policiste, ti pa so odgovorili s solzilcem, je poročala francoska televizija BFMTV.

Ne glede na nemire se selitev beguncev nadaljuje, dopoldne so taborišče že zapustili prvi avtobusi. Zaposleni in prostovoljci v taborišču pripovedujejo, da ga večina beguncev ne želi zapustiti, pričakujejo, da se bodo skušali skriti v ostalih delih mesta. "Obstaja velika nevarnost, da bomo morali begunce dobesedno nagnati," je medijem povedal predsednik humanitarne organizacije Auberge des migrants Christian Salome.

Oblasti pričakujejo, da bo taborišče danes zapustilo kakih 2500 beguncev. Evakuacija 6400 migrantov, kolikor jih po zadnjih uradnih ocenah živi v taborišču, naj bi po napovedih trajala teden dni. Za njihovo namestitev je na voljo 7500 postelj v 450 sprejemnih centrih po vsej državi.

Nemiri v Calaisu | Avtor: EPA EPA


Mladoletniki brez spremstva bodo lahko ostali v preurejenih ladijskih kontejnerjih, ki jih bodo oblasti postavile po zaprtju sedanjega taborišča. Tistim, ki imajo sorodnike v Veliki Britaniji, bi po mnenju francoske vlade morali dovoliti potovati tja. Prva skupina otrok iz taborišča, ki sicer na Otoku nima nobenih družinskih vezi, je v nedeljo že prispela v Veliko Britanijo. Gre za okoli 70 otrok, ki so jih odpeljali v London.

Humanitarne organizacije opozarjajo pred nevarnostjo katastrofe zaradi prenagle operacije. Francoske oblasti sicer vztrajajo, da gre za humanitarno operacijo.

Nemiri v Calaisu | Avtor: EPA EPA


Zaradi prenatrpanosti v taborišču, kjer po neuradnih ocenah živi celo 8000 ljudi, namreč vlada kaos, pogoji za bivanje pa so zelo slabi. Higienske razmere so katastrofalne, Sklad ZN za otroke (Unicef) opozarja tudi na izkoriščanje otrok za spolne usluge, nasilje in prisilno delo. Tam so bili namreč tudi številni otroci brez spremstva staršev.

V torek naj bi v džunglo pripeljali prve gradbene stroje, ki bodo začeli odstranjevati izpraznjene šotore in druga začasna bivališča.

dezurni@zurnal24.si

continental-carglass-amzs-dars-rdeci-kriz-tus-clanek-277255" target="_blank">Dan za varen avto

Komentarjev 4
  • zdrej 13:29 25.oktober 2016.

    Vsak ki prime kamen v roke in ga zaluča oz začne napadati "sovrstnike" ali uradne osebe, dobi poseben prevoz. Takoj jih naložijo na ladjo in namesto v GB jih odložijo na severno afriški ali kateri drugi bližnjevzhodni obali.

  • Gigiiinjo 12:53 25.oktober 2016.

    že po barvi kože je jasno da to niso sirijci

  • allstarr111 10:27 25.oktober 2016.

    Zanimovo kako borbeni postanejo čim se dočepajo EU, doma pa nič od njih.