Svet
147 ogledov

Mobiji polni fotografij odsekanih glav in simbov IS

Begunci na t. i. severni poti Profimedias
Med registracijo beguncev, ki na Norveško prihajajo pretežno s kolesi po t. i. severni poti, so našli grozljive fotografije in simbole Islamske države.

Norveške oblasti so pri registraciji in kontroli beguncev ob vstopu v državo v njihovih mobilnih telefonih našle številne fotografije, na katerih so odsekane glave, simboli, ki jih je mogoče povezati z Islamsko državo ter druge grozljive ali sumljive fotografije in video posnetki.

Begunci na t. i. severni poti | Avtor: Profimedias Profimedias

Dokazi vojnega nasilja in grozot

V registracijo velikega števila beguncev na Norveškem, ki se je odvijala zadnjih nekaj mesecev, se je vključila tudi policija in varnostna služba Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Pregledoval so mobilne telefone in prtljago ter, kot piše časnik Nettavisen, našli številne fotografije in video posnetke obglavljenja in brutalnega kaznovanja ljudi ter fotografije, na katerih so ljudje, ki v rokah držijo odsekane glave ali roke.

Na fotografijah so tudi grozljivi posnetki ubitih otrok in žrtev vojne, kriminala ali terorizma ter fotografije zastav, simbolov in drugih oznak, ki bi lahko bile povezane z Islamsko državo ali drugimi uporniškimi skupinami.

Severna begunska pot preko Rusije | Avtor: Profimedias Profimedias

Vodja programa za azil Erik Haugland je poudaril, da je možno, da so fotografije shranjene v telefonu iz "nedolžnih razlogov". Imajo jim morda zato, da bi svetu pokazali vojno in grozote, pred katerimi so zbežali ali pa gre za taktiko prebijanja skozi področja, ki jih nadzorujejo različne islamistične skupine. "Morda pa gre tudi za osebe, ki podpirajo Islamsko državo," je povedal Haugland.

Begunci na t. i. severni poti | Avtor: Profimedias Profimedias

Na Norveško preko t. i. severne poti

Število beguncev, ki prihajajo na Norveško preko iz Rusije, se je v  prvi polovici leta 2015 povečalo s peščice na 420 prosilcev za azil. Do 11. decembra 2015 je mejo prečkalo že preko 4000 beguncev in migrantov.

V Evropo begunci prihajajo v glavnem preko Turčije, Sredozemlja in nato po Balkanskem polotoku do Avstrije in naprej na sever. Ob koncu leta se je povečal pretok beguncev, ki poskušajo Evropo doseči preko t. i. severne poti preko Rusije.

Pot je zelo dolga in naporna, predvsem zaradi arktičnega mraza, zadnji del poti pa morajo prekolesariti, saj Rusija ne dovoljuje prestopa meje peš ter kaznuje voznike, ki prevažajo prosilce za azil.

Begunci na t. i. severni poti | Avtor: Profimedias Profimedias

Zato so begunci na tej poti množično začeli uporabljati kolesa. Kupijo jih v kraju Nikel, se z njimi pripeljejo do mejnega prehoda in jih tam pustijo.

Komentarjev 13
  • Senca 00:46 18.december 2015.

    Na prvih in zadnjih. Sledi samo še popolna intoleranca do vsega zahodnjaškega, vključno z levaki, desnaki, etc.

  • dragec 09:23 17.december 2015.

    Pazi glavo!!!!

  • McClain 20:38 15.december 2015.

    točno tako in nič drugače. Zgleda da so nas leve vlade prodale same ne vedo za kaj, mogoče za par glasov na enih volitvah...