Svet
198 ogledov

Begunci odgovarjajo na vaša najpogostejša vprašanja

Begunci EPA
Zakaj ste zapustili svojo državo? Zakaj se ne borite proti Islamski državi? Kako to, da je na poti več moških kot žensk?

"Pogovarjal sem se z nekaj begunci, ker sem si želel odgovoriti na komentarje, ki jih berem od ljudi, ki si jih ne želijo v svoji bližini," je na svojem Facebook profilu napisal David Zorko, ki skupaj z Juretom Poglajnom na grškem otoku Lezbos pomaga beguncem. Povzemamo vprašanja in odgovore. 

Zakaj so zapustili državo?

Zaradi vojne. Islamska država jim grozi, da bodo vse pobili. Tisti, ki pod prisilo stopijo na njihovo stran, bi morali pobiti svoje bližnje, zato postanejo begunci. Ker vsak dan na cesti vidijo svoje mrtve prijatelje, s prerezanimi vratovi, brez glave. Zato se odpravijo na pot!

Zakaj se ne borijo proti Islamski državi?

Radi bi se, ampak s čim? S pestmi? Nimajo orožja, nimajo pištol in bomb, s katerimi se nanje spravlja sovražnik! Skupina beguncev, ki se je v prenatrpanem čolnu utapljala zaradi velikih valov na poti iz Turčije na Lezbos mi je povedala, da so že videli smrt. Ampak ni jih bilo niti približno tako strah, kot jih je vsako minuto strah v njihovi državi!

Zakaj je med begunci vec moških kot žensk?

Ker je pot nevarna in težka. Veliko žensk raje počaka v državi, saj po desetih mesecih v azilu lahko moški legalno pripelje svojo ženo in otroke v novo državo. In to ne po poti, ki so jo prehodili oni, ampak z letalom. Nekateri se ne želijo ločiti od družine, ampak ker pot stane ogromno denarja, si ne morejo privoščiti, da gre cela družina. Bi raje videli, da gredo na tako grozno pot ženske in v novi državi služijo denar, moški pa naj deset mesecev čaka skrit doma? Nekatere zenske ne želijo zapustiti svojih moških, zato gredo skupaj z otroki z njimi. Ne vem katera opcija je boljša, ampak vsekakor si nihči izmed ljudi, ki so se bili primorani odločati med temi možnostmi, ne zasluži komentarjev, ki prihajajo od nekaterih ljudi, je zapisal Zorko. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 52
  • markus 19:58 27.avgust 2015.

    To so pa najslabši možni odgovori, kar bi jih lahko dali. A ženske lahko čakajo v Siriji in na ostalih vojnih žariščih, moški pa ne? Tukaj nekaj zelo smrdi. S temi odgovori samo potrjujete, da gre v veliki večini za ...prikaži več mlade islamske borce - džihadiste. Enega so že razkrinkali - tistega z brazgotino na licu. Koliko jih je še vmes?

  • franci.petek 12:16 27.avgust 2015.

    Za razliko od Slovenije je po državah bližnjega vzhoda in severne Afrike rezervisk vsak zdrav moški med 20 in 50 let. Če nisi opazil so med begunci po večini zdravi moški med 20 in 50 let, ki so si lahko ...prikaži več privoščili zapustiti domove, torej tisti, ki so prvi na vrsti za vpoklic. Takšnim lastna država ne bo omogočila pridobiti vize, še posebej če so bili že vpoklicani. Sedaj pa malo seštej njihove izjave, "profil" beguncev, in njihovo obnašanje (zavračanje pomoči, ki ni po njihovih verskih preferencah), pa se vse lepo izide: ti begunci niso v stiski, ampak se želijo izogniti svoji dolžnosti.

  • JohnSmith30699 07:16 27.avgust 2015.

    Bullshit! Aja ženske pa lahko potem preživijo 10mesecev brez problema, se pravi ni tako hudo!? KoJihJebe če vidim kakšno ninjo ji strgam tisto planico z glave.