Slovenija
32 ogledov

Hrvati ponoči pripeljali vlak in spustili begunce

Policija in begunci EPA
Hrvaški varnostni organi so kljub obvestilu Slovenije, da do nadaljnjega ne sprejema migrantov, ponoči z vlakom do meje v bližini Središča ob Dravi pripeljali večje število migrantov in jih spustili proti Sloveniji. Slovenska policija na meji postavila ograjo, migranti pa v dežju in mrazu čakajo.

Obetajo se težave za Slovenijo, saj Avstrija ne more več sprejemati beguncev. Hrvati jih kljub temu, da jih je Slovenija o tem obvestila, še vedno vozijo proti slovenski meji.

Na mejni prehod Obrežje je davi s Hrvaške prispelo šest avtobusov z begunci. Po opravljenih policijskih postopkih in oskrbi so tujce odpeljali v namestitvene centre. Okrog druge ure zjutraj pa je v bližino Središča ob Dravi s Hrvaške pripeljal vlak z več migranti in to kljub obvestilu Slovenije, da do nadaljnjega ne sprejema migrantov. Slednji so se peš v dežju napotili proti Sloveniji.

Policija je zaradi tega začela z intenzivnim varovanjem državne meje tako, da so na meji razporedili ograje in večje število policistov, ki preprečujejo nedovoljen vstop migrantov v Slovenijo, so zgodaj zjutraj sporočili s Policijske uprave Maribor.

Ostro okrcali Hrvaško

V nedeljo pozno zvečer so z ministrstva z notranje zadeve poslali sporočilo za javnost, v katerem so ostro okrcali Hrvaško zaradi njenega nesodelovanja pri zagotavljanju tekočega prehoda prebežnikov prek Slovenije. 

Kot je zapisano v sporočilu z naslovom "Od države članice EU se pričakuje aktivno sodelovanje pri reševanju migracijskega vprašanja", je avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner slovensko kolegico Vesno Györkös Žnidar obvestila, da Avstrija ne more več sprejemati migrantov, saj se soočajo z velikimi težavami pri zagotavljanju ustrezne namestitve in oskrbe. Slovenska ministrica je bila v kontaktu o vse bolj zaostreni situaciji tudi s komisarjem EU za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitrisom Avramopoulosom. 

"Kljub vsem navedenim aktivnostim in dejstvu, da je ministrica obvestila hrvaškega notranjega ministra Ranka Ostojića o situaciji in ga pozvala k sodelovanju in upoštevanju okvirov, v katerih lahko sprejemamo migrante, smo po tem dobili uradno najavo pristojnih hrvaških organov, da bodo predvidoma do jutra poslali proti Republiki Sloveniji do 1.800 migrantov."

"Poudarjamo, da je policija to najavo zavrnila. Takšno ravnanje Hrvaške je skrajno nesprejemljivo, saj je kot država članica EU dolžna spoštovati evropski pravni red. Hkrati pričakujemo, da bomo zgolj s skupnimi močmi in tesnim sodelovanjem vseh držav, ki se soočajo s to krizo, uspešno reševali nastale razmere. Takšen enostranski odnos Republike Hrvaške nikakor ne bo prispeval k temu. " 

"Ker moramo zagotoviti obvladljive razmere tako na meji kot tudi znotraj države, bomo v prihodnjih urah sprejeli ukrepe, s katerimi bomo naredili vse, da obvladamo novonastalo situacijo. O vseh ukrepih bomo javnost sproti obveščali."

Že na popoldanski novinarski konferenci so predstavniki vlade opozorili na "nesorazmerne" zahteve Hrvaške, s katerimi soseda zahteva, da Slovenija sprejme najmanj 5.000 migrantov dnevno, čeprav se je že takrat obetala omejitev vs strani Avstrije. 

Milanović samozavesten, da Hrvaške ne bo nihče zafrknil

Begunci bodo odhajali v Slovenijo, dokler bodo lahko, sicer pa so v Zagrebu pripravljeni tudi na ostale možnosti. "Nihče nas ne bo zafrknil," je zatrdil hrvaški premier Zoran Milanović in dodal, da s"sokoljim očesom spremljajo vse, kar se dogaja v njihovi okolici."

Iz vzhoda Hrvaške pa je okoli 18. ure krenila nova vlakovna kompozicija z okoli 1.800 ljudmi, ki naj bi mejo s Slovenijo dosegel okoli polnoči. Čeprav je Slovenija ta vlak zavrnila, pa po pisanju hrvaških medijev tamkajšnje oblasti pričakujejo, da ga bo vendarle sprejela, saj bo spadal že v "ponedeljkovo kvoto" 2.500 prebežnikov, kolikor jih je Slovenija pripravljena dnevno sprejeti. 

Medtem je Ostojić dejal, da bo za sosede najslabša možnost, če se Hrvaška odpove dosedanjemu organiziranemu prevozu tujcev o meje, saj bodo sicer sosednje države zaradi nekontroliranih migracij prebežnikov postavljene še pred veliko hujši izziv. Tudi Hrvate pa skrbijo vesti, da je Grčija proti Srbiji spustila kar 10.000 prebežnikov. Zato že razmišljajo o zavračanju ljudi na meji s Srbijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • principiumnovum 18:09 20.oktober 2015.

    Begunce peljite na ameriško in britansko ambasado, pa naj jih oni preživljajo, saj so tudi krivi, da so Afganistanci, Iračani, Libijci in Sirci postali begunci. Če američani in britanci ne bi bombardirali teh držav ali pa tam finančno in medijsko ...prikaži več podpirali islamskih skrajnežev ter namenoma zasejali kaos in brezvladje, se Evropejci danes ne bi ubadali s temi begunci. Za razmislek: Libija je bila pred NATO-vim bombardiranjem najbogatejša afriška država. Danes pa je navadna kaotična greznica islamistov/teroristov. Preden so amričani in britanci v Siriji zakuhali državljansko vojno so se ženske tam normalno izobraževale, hodile v službe in se svobodno poročale. Poglejte kakšno islamistično brezvladje je v Siriji danes.

  • Ferluci 15:12 19.oktober 2015.

    tebi tudi Janša ne more več pomagat. Bodi verodostojen in pokliči svojega kolega kim sunga.

  • DmC 15:02 19.oktober 2015.

    Mejo zabakadirat do konca,da še mušica brez papirjev ne pride skozi!