Slovenija
92 ogledov

Hrvaška in Slovenija imata odgovor na zaprtje Madžarske meje

Begunci na madžarski meji EPA
Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes dejal, da se bo Hrvaška v primeru zaprtja meje z Madžarsko temu hitro prilagodila, tudi v dogovoru s Slovenijo, ki da na "operativni ravni že obstaja".

Na novinarsko vprašanje, ali se je na Hrvaškem govorilo o scenariju v primeru, da Madžarska zapre meje, je Ranko Ostojić odgovoril, da je bilo podobnih napovedi v preteklosti že veliko, pri tem pa ocenil, da je v tej zadevi ključna Nemčija in ne Madžarska, oziroma druge države, ki bi se odzvale po načelu verižnega učinka.

"Če bi se taki scenariji zgodili, se bomo seveda dogovorili s kolegi iz Slovenije, na operativni ravni to že obstaja (...) Seveda smo se dogovorili tudi o poteh," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal hrvaški minister.

Slovenija pričakuje več beguncev

Slovenija sicer pričakuje, da bi se lahko prihod prebežnikov v Slovenijo v kratkem povečal, še posebej če bo Madžarska dejansko zaprla mejo s Hrvaško za begunce, s čimer bi se begunski tok preusmeril proti Sloveniji. Nov val naj bi bil po pričakovanjih nekaterih zahtevnejši od prvega, ko je v Slovenijo v nekaj dneh prišlo več kot 3600 prebežnikov.

Ostojić je v Opatovcu, kjer je danes obiskal tamkajšnji sprejemni center za begunce, komentiral tudi kritike madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki jih je ta izrekel na račun hrvaškega premierja Zorana Milanovića, češ da želi škoditi Madžarski. Orban je najslabša podoba Evropske unije, saj gre za premierja države, ki se ograjuje z žico, ne samo proti Srbiji, ki ni članica EU, ampak domnevno z napako tudi proti Sloveniji, pa tudi proti Hrvaški, je prepričan Ostojić.

Hrvaški premier se ne boji

Madžarsko namero o zaprtju meje je danes v Dubrovniku, kjer se je udeležil shoda hrvaških socialdemokratov (SDP), komentiral tudi premier Milanović. Kot je dejal, se ne boji, da bi prišlo do popolnega zaprtja madžarske meje ne glede na to, da naj bi Madžari že v nedeljo dokončali ograjo ob meji s Hrvaško. Begunci bodo bodečo žico "pojedli z zobmi", je po poročanju Hine izjavil Milanović.

Premier je sicer prepričan, da je treba problem glede beguncev rešiti v Turčiji in Grčiji. Hkrati je zanikal informacije, da so na Prevlako poslali 160 pripadnikov specialnih enot policije rekoč, da "HDZ širi paniko". So pa dali črnogorskim oblastem jasno vedeti, da naj na mejo ne pošiljajo ljudi, je še dejal.

Komentarjev 9
  • dragec 14:57 05.oktober 2015.

    rešitev je bodeča žica vdolž madžarske meje

  • samo.jst 13:48 04.oktober 2015.

    Zelo dvomim... bolj Ural po mojem mneju.

  • kapibara 08:11 04.oktober 2015.

    Da le nebi imela prav.. :-(