Svet
127 ogledov

Begunci so se usmerili na južno pot

Begunska pot Žurnal24 main
Okoli 2000 beguncev se je iz Albanije odpravilo proti Črni gori. Na spremembo begunske poti so pripravljeni tudi na Hrvaškem, ki je v Dubrovnik poslala 160 policistov.

Hrvaški mediji poročajo, da je hrvaška policija v kraj Plau v bližini Dubrovnika poslala 20 kombijev z okoli 160 policisti. Njihov prihod povezujej s fizično zaščito južne hrvaške meje, kjer bi po t. i. južni poti po novem lahko začeli v državo vstopati begunci.

Mediji sklepajo, da bi ta pot lahko postala aktualna, saj v Albaniji na prečkanje meje s Črno goro čaka okoli 2000 beguncev, črnogorska ministrica za zunanje zadeve Zorica Kovačević pa je dejala, da je Črna gora pripravljena ter da bo prvi zbirni center za begunce v Črni gori v kraju Krenza.

"Pripravljamo se na prihod do dva tisoč ljudi," je povedala Kovačićeva. "Imamo 17 avtobusov in nekaj manjših kombijev. Dobili smo informacijo, da so krenili proti Črni Gori."

Kaj to pomeni za Slovenijo?

Sprememba begunske poti bi lahko pomenila tudi drugačno vstopanje beguncev v Slovenijo. "Zaradi razmer na srbsko-hrvaški meji ter zapiranja madžarske meje, bi se tok beguncev lahko spremenil," so prejšnji teden ugotavljali na našem notranjem ministrstvu.

Šentilj | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Gornja Radgona | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Gornja Radgona | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Begunci bi tako izbrali pot preko Albanije, Kosova, Črne gore do območja Dubrovnika in jo nadaljevali preko BiH in Hrvaške proti Sloveniji, oziroma neposredno preko Hrvaške proti Sloveniji.

Na ministrstvu za notranje zadeve so prejšnji teden pojasnili, da znakov, da bi begunci začeli spreminjati svojo pot, še niso zaznali.

Vsaj del beguncev se je preusmeril

Premiki hrvaških policistov in begunci na albansko-črno gorski meji pa sedaj kažejo, da se bo vsaj del beguncev preusmeril tudi na to pot.

begunci Brežice | Avtor: mk mk
V Hrvaško je sicer od začetka begunskega vala vstopilo že skoraj sto tisoč beguncev, večina med njimi je pot proti Zahodu nadaljevala preko Madžarske.

V prvi fazi beginskega vala je Slovenijo prečkalo okoli 3600 beguncev, druga faza begunskega vala pa bi lahko bila po oceni ministrstva bistveno obsežnejša.

Komentarjev 7
  • BojanBojan 21:57 03.oktober 2015.

    I.H., to nikoli niso bili begunci in tudi nikoli ne bodo. Večina so ekonomski migranti. Kakšno vojno pa imajo v Bangladešu? Pakistanu? Indiji? Iran?Le kako to, da 4 leta po začetku vojne v Siriji nenadoma najdejo Evropo?!

  • edstark 22:24 02.oktober 2015.

    naivnež...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:27 02.oktober 2015.

    Nekam morjo it ane. Pač ne morjo ostat na vojnem bojišču. Pa ne morjo ostat v državah ki so že tak polne beguncev ker te države ne zmorejo poskrbet za vse. Cel svet bi mogu razporedit si te begunce pa ...prikaži več bi vsak dobil obladljivo številko beguncev pa bi bil problem rešen.