Svet
19 ogledov

Begunci spijo v šotorih ali kar na tleh

Traiskirchen Reševalni pas/Twitter
Zaradi bremena beguncev z Bližnjega Vzhoda se je Avstrija odločila postaviti tudi šotorske tabore. Najhuje je v centru za prvi sprejem v Traiskirchnu pri Dunaju. Zaradi prevelikega navala mora okoli 700 beguncev spati na zunanjih površinah centra, brez vzmetnic ali blazin, zaviti v odeje.

Kakor preostanek Evrope se tudi Avstrija spopada z vedno večjim številom priseljencev. Neobičajna pa je rešitev problema nastanitve s šotori, ki jih poznamo iz begunskih taborov v Afriki. Avstrija se je za to odločila zaradi "pomanjkanja" nastanitvenih možnosti za begunce. V resnici pa je izbruhnil politični boj o begunskih taborih. Nihče beguncev ne želi imeti v svoji bližini.

Čeprav begunce sedaj nastanijo v vseh devetih zveznih deželah, so razmere v Traiskirchnu, centru za prvi sprejem, ki nato priseljence razdeli po drugih begunskih taborih, najhujše. Zaradi pomanjkanja postelj begunci ostajajo na prostem. Spijo na zunanjih površinah centra, zaviti v odeje, brez vzmetnic ali blazin.

Begunci so razočarani, premalo je hrane in postelj. Mnogi so izmučeni, visoke temperature pa razmer ne izboljšujejo. Center v Traiskirchnu poka po šivih, vedno več beguncev poskuša zapustiti tabor in poiskati streho nad glavo drugje, a jih jih oblasti pripeljejo nazaj v center. 

 

Šotorski tabori, zapuščene vojašnice in večnamenski prostori v policijskih stavbah

Nekatere zvezne dežele se še niso odločile, kam bodo nastanile begunce, ki prihajajo iz Traiskirchna. Na Salzburškem in Koroškem so postavili šotorske tabore, druge zvezne dežele so begunce nastanili v zapuščenih vojašnicah, domovih za ostarele in v večnamenskih prostorih v policijskih stavbah. Prebivalci nasprotujejo novim begunskim centrom, župani pa se bojijo množičnega odseljevanja.

 

Nekaj zgodb o beguncih pa je tudi pozitivnih. Mesto Horn je na primer v začetku junija sprejela sto beguncev iz Sirije, Iraka in Eritreje. Nastanili so jih v zapuščenem domu za ostarele. Po začetnem negodovanju, pa so meščani hitro ugotovila, da begunci ne vplivajo negativno na njihove življenjske razmere. Zdaj mnogo meščanov prinaša hrano, obleke in higienske potrebščine. Nekateri pa pomagajo beguncem pri učenju nemščine.

Madžarska postavlja ograjo proti beguncem

Madžarska bo v naslednjih dneh začela z gradnjo ograje proti beguncem na meji s Srbijo. Po informacijah madžarske vlade je iz Srbije na Madžarsko letos prišlo že okoli 72.000 beguncev. Ograja bo dolga kar 175 kilometrov, visoka pa okoli štiri metre. "Menimo, da morajo begunce zadržati Srbi. Razmišljamo tudi o popolni zapori meje s Srbijo," je za tuje medije povedal madžarski predsednik Viktor Orban.

Komentarjev 4
  • mph 16:59 09.julij 2015.

    Je pa še en negativen efekt imigracije v primerjavi z nativnim prebivalstvom, ko govorimo o delavcih. Nativni bo ves denar več ali manj porabil v kraju bivanja, imigranti ga bodo poslali veliko večino v drugo državo.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:03 09.julij 2015.

    Največji hec je da mi begunce rabmo če želimo vzdržno demografijo, ampak obenem se pa ustvarja vtis kot da nam škodijo in pa povzroča strah pred ljudmi z drugačno kulturo od naše. Vse manj delavnega prebivalstva mora delati za vse ...prikaži več več upokojencev. Nemčija se tega dobro zaveda in zato tud sprejema na tisoče beguncev vsako leto. Je pa res da je zdej zarad na novo ustvarjenega vtisa in vse večjega sovraštva do drugačnim to leto že začela vsaj na politični ravni hladiti sprejem migrantov. Treba je pač delat stvari ki ti prinašajo politične točke, so ljudjem všečne, ne pa tiste ki dejansko koristijo -sarkazm-.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:45 08.julij 2015.

    A doma so pa spali na vzmetnicah Dormeo,al kaj???