Slovenija
144 ogledov

Begunska kriza hudo seka po podjetjih

Terme Paradiso Terme Paradiso
Begunska kriza hudo seka po podjetjih v okolici žarišč, saj so ljudje preplašeni, čeprav za to ni nobenega razloga.

"V hotelu imamo le tri otroke, upad je 90-odstoten," pravijo v Termah Paradiso, ki so v Dobovi tik ob železniški postaji. Vulkanizerstvo Furlan v Dobovi ima na vrhuncu sezone 25 zaposlenih, pa na dvorišču, ko smo se pogovarjali z njimi, ni bilo niti enega avtomobila. 

Upad 90-odstoten

"Odpovedi se vrstijo, najprej je bil upad 40-odstoten, zdaj je pri dnevnih kopalcih upad že 90-odstoten. Zdaj so počitnice, bazen pa je prazen. V hotelu imamo tri otroke, sicer pa je v sobah le nekaj tujih novinarjev," je povedala Martina Cizel iz Term Paradiso.

Kazalo pa je odlično. "Rezervacij smo imeli za največ otrok doslej, zdaj so v hotelu trije, pričakujemo pa še enega ali dva, če ne bodo odpovedali prihoda. Iz stoodstotne zasedenosti smo padli za skoraj sto odstotkov. Z naše strani lahko rečem le: katastrofa," pravi. 

"Celo iz Brežic kličejo, če je pri nas varno"

"Glede na medijsko poročanje odpovedi razumemo, ampak celo iz Krškega in Brežic nas kličejo in sprašujejo, če je pri nas varno. Tukaj ni nobenega migranta, nobenih smeti, po cesti se povsem normalno pride do nas. Niti enega begunca še nisem videla tukaj pri nas. Mi to gostom, ki pokličejo, seveda razlagamo, ampak tudi razumemo, če ne želijo priti," je še dodala. 

Terme so sicer tik ob železniški postaji, a begunce na vlake vkrcavajo na drugi strani, kjer je bil včasih tovorni terminal. 

"Mislim, da nam nobena akcija ne pomaga"

Na vprašanje, ali bodo poskušali goste privabiti s kakšno akcijo, pa odgovarja: "Mislim, da nam nobena akcija ne pomaga, poleg tega imamo že tako nizke cene. Dopoldansko kopanje stane 4,5 evra. Imamo nov savna center, dobili smo nagrado za najboljše kopališče v kategoriji manjših kopališč, pa tega zdaj nima niti smisla oglaševati," pravi Martina Cizel.

tERME ČATEŽ | Avtor: Bralec Žurnala24 Bralec Žurnala24

Terme Čatež o odpovedih molčijo

Ali gostje odpovedujejo rezervacije in koliko manj je dnevnega obiska, v bližnjih Termah Čatež niso odgovorili, sporočili so le, da je "kljub razmeram v neposredni okolici ... v Termah Čatež povsem mirno"

Na vrhuncu sezone prazno dvorišče

"Pri nas je upad prometa v primerjavi z lani 80-odstoten. Zdaj je glavna sezona, zaposlenih imam 25 ljudi, pa na dvorišču zdajle ni niti enega avtomobila," pa je povedal Franc Furlan, lastnik Vulkanizerstva Furlan z Dobove, ki ima več hrvaških kot slovenskih strank. 

Vulkanizerstvo Furlan, obvoz | Avtor: posnetek zaslona posnetek zaslona
"Za Hrvate se je zaprla najbližja pot prek mejnega prehoda Rigonce, so pa odprli maloobmejni prehod Rakovec, okrog je kakšnih 13 kilometrov. Za Slovence pa z dostopom ni nobene težave, so pa preplašeni. Gledajo televizijo, berejo časopise in novice na spletu in verjetno mislijo, da ni varno. Tukaj pri nas ni nobenega begunce, vse se dogaja na drugi strani. Tudi prevozniki me kličejo in sprašujejo, kje lahko pripeljejo robo, ampak vse ceste so odprte," pravi Furlan. 

Mejni prehod Rigonce bi lahko odprli

"Lahko bi odprli tudi mejni prehod Rigonce, saj begunci ne hodijo čez mejni prehod, ampak čez most čez Sotlo, ki je bil v uporabi v skupni državi in je kakšen kilometer stran. Ali pa vsaj podvoz pod železnico, da bi stranke lahko prišle do nas," še meni Furlan in dodaja, da je paradoks, da ljudje brez dokumentov množično hodijo čez mejo, tisti z dokumenti pa ne morejo.

Opozarja pa še, da bi se lahko 1. novembra razmere še poslabšale. Maloobmejni prehod Rakovec, ki so ga odprli za državljane Slovenije in Hrvaške, naj bi namreč 1. novembra prešel na zimski režim, kar pomeni, da bo odprt le od sedmih do sedmih. Kdor dela popoldan, ne bo mogel čez nazaj domov, pravi. 

(Foto: Barbara Milavec) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Mond na Šentilju: razmere se že umirjajo, dostop po avtocesti možen brez vinjete

V igralniško-zabaviščnem centru Mond na Šentilju so v minulih dneh imeli nekoliko manjši obisk in realizacijo, a pravijo, da je bilo nedeljsko poslovanje na ravni normalnega in pričakujejo umiritev situacije. Nobene prireditve na primer niso odpovedali. 

"V zadnjem obdobju imamo redne sestanke z občino. Z njihovo pomočjo smo dosegli, da Dars omogoča dostop po avtocesti iz avstrijske smeri do centra Mond brez uporabe vinjet, iz slovenske smeri se lahko povsem nemoteno in brez zastojev dostopa do izvoza Šentilj). To predstavlja pomembno rešitev za naše goste," je pojasnil Ahac Pinter, vodja igralniško-zabaviščnega centra Mond. 

Za podatke o vplivu begunske krize na poslovanje smo zaprosili še več podjetij, ministrstvo za gospodarstvo in kabinet predsednika vlade pa smo vprašali, ali bodo država povrnila vsaj del izpadlega dohodka. Odgovore bomo objavili, takoj ko jih prejmemo. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • kapibara 14:50 28.oktober 2015.

    Zanimivo- za vračilo, bodo čarterski poleti.. za prihod pa peš preko ozemelj držav..

  • kapibara 14:48 28.oktober 2015.

    @jakec- Pa si reku, da se v debate NE spuščaš več.. torej potegni vodo za sabo, da ne boš še naprej zasmrajal...

  • kapibara 14:46 28.oktober 2015.

    Premalo si poudaril : MOGOČE