Slovenija
19 ogledov

Begunci: Zatišje pred viharjem?

begunci Saša Despot
Mejni prehodi z našo državo so to jutro takorekoč prazni, novih skupin beguncev ni. Pristojni ne vedo, koliko jih utegne v Slovenijo v prihodnjih dneh še priti. Hrvaška poroča o nekontroliranih prehodih njihove meje, ponoči naj bi prispelo več tisoč beguncev.

Kot to jutro pravi Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto, situcija na dveh mejnih prehodih, ki sta bila prejšnje dni najbolj obremenjena s prihodi beguncev, torej na Obrežju in Rigoncah, je to jutro mirna. Tudi v brežiškem nastanitvenem centru za begunce, ki so ga postavili pri policijski postaji, teh več ni, vse so prepeljali v nastanitvene centre po državi.

Koliko jih še prihaja, nihče ne ve

Po podatkih, s katerimi razpolaga slovensko notranje ministrstvo, dnevno v Grčijo prihaja od 4000 do 6000 beguncev; ti bi po zahodnobalkanski poti lahko prišli tudi do Slovenije, vendar njihovo gibanje proti severu je nepredvidljivo.

Notranje ministrstvo ocenjuje, da bi jih v prihodnjih dneh lahko prišlo od manj kot tisoč do 3000.

Kot smo že poročali, šotorišče, ki so ga prostovoljci različnih organizacij pri Obrežju postavili med slovenskim in hrvaškim mejnim prehodom, so morali sinoči popolnoma izprazniti in pri tem vso zalogo pomoči, zbrane za begunce, odpeljati v skladišča. Za naš portal je koordinator prostovoljcev na tem območju Jernej Agrež, prostovoljec Adre Slovenija, povedal, da so nekaj stvari odpeljali v skladišče na Hrvaškem, nekaj pa v skladišča v Brežicah.

Če bo prišlo do novega vala beguncev, bomo v kratkem času lahko spet postavili šotore in na lokacijo spet pripeljali tudi pomoč, namenjeno beguncem,” je še povedal. Informacij, kako je z gibanjem beguncev tudi njihova organizacija nima. “Nepredvidljivo je, mi smo v stalni pripravljenosti.” 

Nekontrolirani prihodi na Hrvaško, policija begunce ločuje

Preko noči je na Hrvaško vstopilo več tisoč novih beguncev; v Tovarnik je po poročanju hrvaških portalov ponoči vstopilo okrog dva tisoč beguncev. V zbirnem centru v Opatovcu so včeraj preko dneva registrirali 2.237 oseb, okrog treh zjutraj jih je po grobih ocenah do dva tisoč prečkalo mejo s Srbijo.

Peš so hodili iz smeri Bapske in Šerengrada; pred zbirnim centrom čakajo na registracijo, medtem ko je policija začela z delitvijo Sircev in tistih, ki prihajajo iz Iraka, Afganistana in drugih držav. V skupini, ki je nocoj prispela do Opatovca, naj bi bili večinoma moški. Policija je pred zbirnim centrom postavila kordon, saj je že prišlo do prerivanja beguncev s policisti, ki pa so ga slednji uspeli v nekaj minutah pomiriti.

V zbirni center je prispela tudi skupina študentov medicine iz Dunaja, ki pa jim je policija prepovedala, da bi delili zdravila, ki so jih pripeljali s seboj. Zakaj, hrvaški mediji ne poročajo. V tem zbirnem centru naj bi bilo ves čas okrog 2500 beguncev, včeraj so jih ves dan vozili proti Madžarski.

Kot ocenjujejo hrvaški pristojni organi, je na njihovo ozemlje te dni prispelo okrog 30 tisoč beguncev, večina jih državo zapušča preko meje z Madžarsko, le manjši del preko Sovenije. 

PREBERITE TUDI: 

Med begunce se je vtihotapil Srb

Begunci na Obrežju: Ko bi vsaj hrano pospravili za seboj

Policisti na svojem, aktivisti na svojem bregu

dezurni@zurnal24.si