Svet
38 ogledov

Begunec pripravljal napad, hujši od tistega v Berlinu

Nemška policija EPA
Nemška policija je prijela sirskega begunca, ki je v Nemčijo prispel že pred dvema letoma. Sumijo ga, da je s strani Islamske države terjal denar za pripravo napada, podobnega tistemu v Berlinu.

Nemška policija je v Posarju prijela sirskega prosilca za azil, ki naj bi se pripravljal na teroristično dejanje. Decembra je stopil v stik s posrednikom, da bi od Islamske države dobil 180.000 evrov. Z denarjem je nameraval kupiti vozilo, ga napolniti z eksplozivom in zapeljati v množico ljudi, je sporočilo tožilstvo. Kupiti je nameraval 400 do 500 kilogramov eksploziva.

Moški, gre za 38-letnega Sirca, katerega ime javnosti ni znano, je priznal, da je stopil v kontakt z Islamsko državo, ne pa tudi, da je pripravljal teroristični napad. V svojih zagovorih vztraja, da je denar zbiral zato, da bi pomagal družini v Siriji in da je z obljubami za organizacijo napada le zavajal teroristično organizacijo.

Merklova v poslanici mirila

Nemška kanclerka Angela Merkel je že pred to vestjo v svoji novoletni poslanici mirila državljane. Znova je branila svojo odločitev, ko je septembra lani odprla meje za begunce.

Teroristični napadi, ki so letos pretresli Nemčijo, so predstavljali težek preizkus za nemški narod, je poudarila kanclerka. Dodala je, da ni dvoma, da je Nemčija tarča islamističnih teroristov že več let. V nagovoru naroda je dejala še, da je še "posebej žalostno in neprijetno, ko napade izvedejo ljudje, ki naj bi v naši državi iskali zaščito". Ob tem je napadalce obtožila, da se posmehujejo tistim, ki jim skušajo pomagati.

Njena konservativna vlada bo leta 2017 nadaljevala krepitev varnosti, pri čemer bodo čim hitreje sprejeli potrebne ukrepe, je še poudarila Angela Merkel.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • erikkk 11:47 03.januar 2017.

    kdaj bo folku jasno da mrklca podpira islam in grozote po evropi

  • cogocogo 11:06 03.januar 2017.

    kako se merklci ze mesa noce sprejeti dejstva da je izdala narod in evropo vsi ti umori so njen produkt in to naj ji bo vedno na umu ,,se bolj kot troristi je ona kriva za morijo v nemciji in ...prikaži večijo v nemciji in evropi ,,narod pa se vedno nic a se svojci teh umorjenih zavedajo kdo je omogocil morilcem vse te masakre ,,,????????????

  • glicinija 10:23 03.januar 2017.

    pripopajte še sliko s Šmarne gore in poglejte nazaj kako ste se razpisali o sv. glavah