Magazin > VIP
28 ogledov

Belgija ima novega kralja!

Philippe, Mathilde, Albert II., Paola
1/15
EPA
Philippe je pred člani obeh domov parlamenta zaprisegel na ustavi, in to v treh jezikih (nizozemščini, francoščini in nemščini). Njegov uradni naziv se glasi "kralj Belgijcev".

Kralj Albert II. je svoj odstop iz zdravstvenih razlogov napovedal 3. julija. Od takrat so potekale priprave na današnje kronanje njegovega 53-letnega sina Philippa, ki poteka v Bruslju. Belgijci pa ne bodo dobili le njegovega kralja, ampak tudi kraljico. Tako kot na Nizozemskem se bo namreč s kronanjem tudi princesi Mathildi spremenil naziv.

Novi kralj je zaprisegel na državni praznik, na katerega praznujejo kronanje prvega belgijskega kralja Leopolda I., ki je zaprisegel leta 1831. Slavje se je, tako kot pred nekaj meseci na Nizozemskem, začelo že dan prej, in sicer s koncertom in tradicionalnim plesom na trgu Place de Jeu de Balle. V ospredju pa tokrat ne bodo tuje kronane glave, ampak ljudstvo. Kot je izdal dvor, na slavje namreč niso povabljeni predstavniki tujih kraljevih hiš.

Alberta II. in njegovo soprogo, kraljico Paolo ter princa Philippa in princeso Mathilde je že zjutraj pred katedralo pozdravila množica podanikov. V katedrali so se zbrali tudi člani belgijske vlade in drugi državni dostojanstveniki, med gosti je tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Med slovesnostjo v kraljevi palači v Bruslju je 79-letni Albert II. podpisal listino abdikacije in se navzočim belgijskim dostojanstvenikom in politikom zahvalil za vse, kar so dosegli v času njegove vladavine. Albert je zatrdil, da je njegov sin pripravljen na novo vlogo, da ima dobro srce in bo zagotovo dobro vladal državi.

Poklonil se je tudi belgijskemu premieru Eliu Di Rupu in se zahvalil svoji soprogi, kraljici Paoli ter ji celo poslal "velik poljub". "Kraljici, ki me je vedno podpirala pri mojih nalogah, bi rad preprosto rekel hvala," je dejal in soprogi obenem poklonil "velik poljub", piše STA.

Philippe je ob 12. uri pred parlamentom prisegel kot sedmi belgijski kralj od ustanovitve monarhije leta 1831. Soproga novega monarha, priljubljena 40-letna princesa Mathilde, je s tem postala prva kraljica v državi belgijskega rodu.

"Prisegam, da bom zvest ustavi in zakonodaji belgijskega ljudstva. Zavedam se svoje odgovornosti," je v treh uradnih jezik Belgije - francoščini, flamščini in nemščini - dejal novi kralj Philippe in obljubil, da bo Belgiji služil po svojih najboljših močeh, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.