Svet
60 ogledov

Belgija: Posebna izjava za begunce glede terorizma

Begunci v Idomeni EPA
Begunci, ki bodo prispeli v Belgijo in tam nameravali ostti dlje od treh mesecev, naj bi podpisali posebno izjavo, ki med drugim vključuje tudi obvezo, da bodo skušali preprečiti in da bodo prijavili vsak poskus terorističnih dejanj.

Tujci, ki niso iz držav Evropske unije in ki bodo želeli živeti v Belgiji, naj bi podpisovali izjave, s katerimi se bodo obvezali, da sprejemajo vrednote in družbene norme države, ali pa bodo njihove vloge zavrnili, je povedal vir belgijske vlade.

Na tej točki gre za predlog, o katerem bo razpravljal belgijski parlament; po oceni belgijskega državnega sekretarja za azil in migracije Thea Franckena, avtorja predloga, ga bodo parlamentarci zagotovo sprejeli.

Mnogi ljudje prihajajo v Belgijo iz držav z drugačnimi normami. V kolikor želijo svoje življenje graditi pri nas, s tem nimamo težav, vendar podpišejo naj izjavo, da sprejemajo naše norme,” je belgijskim medijem povedal Franckenov predstavnik za stike z javnostmi.

Razmišljanja in prizadevanja v smeri podpisovanj izjav je še okrepil teroristični napad v Burslju, ki je zahteval več kot 30 žrtev. 

Komentarjev 5
  • Vesoljec 12:05 05.april 2016.

    Tukaj gre za formalnost. Ni za pričakovati, da se bo kaj dosti ljudi držalo podpisanega.A v primeru, da bi prišleki zlorabili podpisano, bi oblasti imele pravni vzvod, da jih izženejo, ne da bi kvazi-človekoljubne organizacije imele pravno možnost izpodbijanja.

  • nergač 11:04 03.april 2016.

    Tako razmišlja pisarniški birokrat: dal jim bo v podpis izjavo. Ampak pozabil je, da imajo opravka z Arabci, tam so drugačna pravila ....in potrebno se jih bo navadit. Kar Belgijci naj podpisujejo, če hočejo....si misli Arabec.

  • Senior 19:20 02.april 2016.

    Kakšne bedarije se gredo Belgijci!? Totalno odštekan folk!