Magazin > Lepota & telo
104 ogledov

Beljakovinske diete povzročajo ledvične kamne

goveji biftki Shutterstock
Beljakovinske diete povečujejo zakisanost organizma in povečajo možnosti za razvoj ledvičnih kamnov, opozarjajo strokovnjaki.

Čeprav so beljakovinske diete – med njimi sta najbolj popularni Atkinsova in Dukanova – med športniki in tistimi, ki želijo izgubiti odvečne kilograme, zelo priljubljene, pa španski raziskovalci z Univerze v Granadi opozarjajo, da takšne diete za zdravje ne naredijo nič dobrega.

Pri prehrani, ki jo v več kot 40 odstotkih sestavljajo beljakovine, ogljikovi hidrati pa so skoraj zanemarljivi, lahko hitro pride do zakisanosti telesa, težav z ledvicami in bolečih ledvičnih kamnov, piše Daily Mail.

Do ugotovitev so raziskovalci prišli s pomočjo testov na živalih, ki so jih hranili s prehrano, pri kateri je 45 odstotkov beljakovin. Ugotovili so, da takšna prehrana vpliva na raven citratov, ki preprečujejo kristalizacijo kalcija, in s tem nastanek ledvičnih kamnov. Pri živalih, ki so jih hranili pretežno z beljakovinami, so opazili kar 88-odstotno zmanjšanje citrata in 15-odstotno povišanje kislosti urina. Ledvične kamne nato tvorijo kristali, ki se izločajo iz urina in se nalagajo na ledvičnih stenah.

"Naše telo večje koncentracije beljakovin ne prenaša dobro, ne glede na to, kako dobra naj bi bila takšna prehrana za hujšanje. Eden od načinov za obrambo telesa pred nastankom ledvičnih kamnov je uživanje večjih količin sadja in zelenjave, bogate s kalijem in magnezijem, ki zmanjšujejo zakisanost telesa," pravi vodja raziskave Virginia Aparicio.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.