Slovenija
32 ogledov

Belokranjcem le še cenejša

Modiana Metlika Jerca Božič Kranjec
Zapirajo še zadnjo prodajalno oblačil višjega cenovnega razreda.

"Za možev pogreb sem se želela dostojno obleči, pa si v Beli Krajini nisem mogla ničesar kupiti," nam je zaupala bralka Nada Lindič iz okolice Metlike. Kot je navedla, so sčasoma izginile vse prodajalne s kakovostno konfekcijo, ostali sta jim le še tisti nižjega cenovnega razreda – Kik in Mana. Te dni zapirajo še zadnjo višjega cenovnega razreda, Modiano v Metliki, medtem ko so črnomaljsko Modiano zaprli že pred enim letom.

Ne verjamejo v izgubo

"Ključni razlog za zaprtje teh enot je bilo njihovo negativno poslovanje v zadnjih letih. Bile so na manj privlačnih lokacijah, zato izboljšanja poslovanja ni bilo mogoče doseči niti s spremembo ponudbe niti z drugimi organizacijskimi ukrepi," so nam povedali v Mercatorju.

Mojca Čemas Stjepanovič, županja Občine Črnomelj, je prepričana, da Modiana v Metliki ni prinašala izgube: "Tam smo se oblačili vsi, tudi kolegica Kambičeva, županja Semiča, in poslanka Brunskoletova, saj so imeli kakovostno ponudbo in zelo prijazne trgovke." Razlog za zapiranje takšnih prodajaln v Beli krajini in vlaganje v trgovske centre vidi zgolj v manjših transportnih stroških.

Centri prek Gorjancev

Lindičeva, ki sama ni voznica, pravi, da je pot prek Gorjancev do Novega mesta, kjer se trgovskih centrov kar tre, zanjo predolga in prenaporna. Čemas Stjepanovičeva pa opaža, da zdaj, ko se Belokranjci oblačijo v Novem mestu, mimogrede nakupijo še mesečno zalogo živil, zato se bo lahko kaj hitro zgodilo, da bodo v Beli krajini začele izginjati še prehrambne trgovine. "Politika velikih trgovcev, predvsem Mercatorja, je podeželju izrazito nenaklonjena," meni Čemas Stjepanovičeva.

Bralka Lindičeva je prepričana, da zapiranje trgovin v Beli krajini samo še dodatno nakazuje, kako nepomembni, drugorazredni se ta konec Slovenije in njegovi ljudje zdijo veljakom v Ljubljani. "Vsi so nas odpisali, zanje smo neka nepomembna sirotinja; zdaj bomo še oblečeni kot reveži," 
zaključuje Lindičeva.

Komentarjev 1
  • privat 07:47 17.december 2013.

    belokranci so prepričani...?? Bodite vi prepričani ,samo resnica je čisto drugačna! vzdrževanje firm ali prodajaln postaja nemogoče poslanstvo. Na eni strani so previsoki sroški poslovanja ,na drugi strani pa lastniki doživljajo živalski teror z strani državnih samozvanih inšpektorjev ...