Slovenija
16 ogledov

Bencin bo do poletja še rasel

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Cene goriva. Trošarine pri nas bistveno višje od minimalno predpisanih v EU.

Nekateri bencinski servisi Petrola so s samostoječih panojev pred črpalkami umaknili cene bencina. “Na novejših tipih panojev so cene pogonskih goriv prikazane na prikazovalnikih z LED-diodami, na starejših pa zaradi obrabe prikazovanje ni več mogoče,” pojasnjujejo na Petrolu. Dodajajo, da jih bodo zamenjali z novimi in hkrati zanikajo, da cen ne prikazujejo zaradi visokih vrednosti.

Cene pomembne na tujem

Cene naftnih derivatov so pri nas regulirane z vladno uredbo, zato se med ponudniki ne razlikujejo, pravijo na Petrolu. “V tujini, kjer so regulirane prosto na trgu, so prikazovalniki pomembnejši, saj se kupci odločajo tudi na njihovi podlagi,” pravijo na Petrolu. Cene bencina medtem naraščajo. “Januarja so rasle na račun višjih cen bencina na mediteranski borzi,” razlaga direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji Djani Brečevič.

Višje trošarine kot v EU

Maloprodajne cene bencina so odvisne od cene surove nafte na svetovnih trgih in mediteranski borzi ter vladne politike trošarin. “Do poletja bodo cene goriv rahlo, a ne drastično naraščale,” pravi Brečevič. Hitrost rasti bo odvisna od povpraševanja v rastočih svetovnih gospodarstvih. Odločali bodo tudi morebitni konflikti v državah, ki črpajo nafto. “Če se pojavi nepričakovana kriza, ima naša vlada še veliko manevrskega prostora, da zniža trošarine in prepreči skokovito rast cen,” pravi Brečevič. Ta hip so trošarine po njegovih besedah precej višje od minimalno predpisanih znotraj Evropske unije (EU). Maksimalna višina trošarin ni predpisana.

Avtoprevozniki na robu

Zaradi visokih cen goriv avtoprevozniki od vlade zahtevajo, da uvede subvencije za industrijsko gorivo. “To so storili v tujini. Za nas je podražitev goriva za vsak cent katastrofa. Osemdeset odstotkov prevoznikov posluje z izgubo, le vprašanje časa je, kdaj bodo propadli,” opozarja Andrej Klobasa iz Obrtniško-podjetniške zbornice Slovenije. Brečevič dodaja, da se visoke cene poznajo tudi pri potrošnji za osebna vozila: “Dolgoročno se bo vozni park prestrukturiral na električna in plinska vozila.”

Komentarjev 6
  • Bostjan Cas 18:51 04.februar 2013.

    Očitno bomo spet točili pri sosedih. Sramota ampak če že silijo pa še tiste trošarine, ki bi ostale doma gredo sosedom.

  • Bogdan Krapez 13:19 04.februar 2013.

    ja ja volilni bonbončki

  • Sia 08:41 04.februar 2013.

    Predvolilna SDS 10+100: "Trošarinska politika sedanje vlade na področju naftnih derivatov je ekonomski ABSURD. Zaradi visokih in nekonkurenčnih cen naftnih derivatov se zmanjšuje povpraševanje in s tem potrošnja ter posledično prihodki državnega proračuna. Predlagamo takšno TROŠARINSKO POLITIKO, da bodo ...prikaži več CENE naftnih derivatov za 5 do 10% NIŽJE od cen v sosednji cenovno najugodnejši državi."