Slovenija
57 ogledov

Slaba novica za voznike: Velika podražitev bencina in dizla

bencin Barbara Milavec
95-oktanski bencin in dizel bosta od polnoči dražja.

Neosvinčeni 95-oktanski bencin se bo podražil za 2,9 centa. Za liter bo po novem treba plačati 1,271 evra. Cena dizelskega goriva bo znašala 1,178 EUR, liter se bo podražil za 3,1 centa.

Za 50-litrski rezervoar dizla boste vozniki od jutri dalje plačali 1,55 evra več kot doslej.

Medtem so se cene nafte v današnjem azijskem trgovanju zvišale. Ceno črnega zlata dviguje dogovor članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), ki so se prvič po osmih letih dogovorile za rez v proizvodnjo, pa tudi dražji dolar, ki se je prejšnji teden okrepil.

Nafta | Avtor: Profimedias Profimedias

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena januarja, se je do opoldneva po singapurskem času podražila za 43 centov na 52,33 dolarja za 159-litrski sod. Februarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se podražile za 36 centov na 55,57 dolarja.

Članice Opeca so napovedale, da bodo v prvi polovici prihodnjega leta proizvodnjo zmanjšale za 1,2 milijona na 32,5 milijona sodov nafte dnevno, cene nafte pa so se po dogovoru dvignile nad mejo 50 dolarjev za sod. Dogovor že nekaj časa dviguje cene črnega zlata.

Cene nafte dviguje tudi dražji dolar, saj v primeru rasti vrednosti dolarja nafta postane dražja za kupce v drugih valutah. Dolar raste po odločitvi ameriške centralne banke, ki je zvišala ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, in sicer za 0,25 odstotne točke na razpon med 0,50 in 0,75 odstotka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • ode 05:18 20.december 2016.

    Velika podražitev goriva? Ko se pa pol litra piva podraži z 1,8 eur na 2 eur, to je za celih 12%, se pa nobeden ne razburja. Proti pijači, ki jo pijemo, ne glede, koliko stane, je bencin smešno poceni. <br ...prikaži več />Cena liter pijače v navadnem pajzlju v primerjavi z ceno litra bencina:1l piva: najmanj 4 eur1l soka: najmanj 5 eur1l radenske: najmanj 4 eur1l ustekleničene navadne vode: najmanj 2,2 eur

  • romy 20:55 19.december 2016.

    hvalabogu imam prazen rezervoar,jutri grem tankat v Avstrijo,kjer še ugodno kupim nekaj daril in živil za naslednje dni,ciao vlada

  • Avatar Leon
    Leon 19:33 19.december 2016.

    Ja kaj spa ti mislu ? Kdo bo plačal vse pogostitve EU buržoazije na Brdu ,ki jih tako radodarno prirejata Cmerko in Borat vsak teden ? Pa povišice doktarjem ,pa javnim uslužbencem ,upokojencem ...........seveda čista ljudska natega in všečkanje volivcev !