Avto > Testi
262 ogledov

BMW serija 5 odslej bolj 7 kot 3

BMW 540i
1/39
Saša Despot
Nova serija 5 je vrhunsko zasnovan avto, udoben, razdelan v detajle, tehnološko daljnosežen, z močnim šestvaljnim bencinarjem uglajeno hiter. Prava serija 7 v malem. Ampak kot da bi v tem višanju nivoja luksuza BMW zapostavil športnost, po kateri je bila petica znana ne glede na motor in podvozje. Test.

Ni dvoma, da bo limuzinska BMW serija 5 v novi generaciji še naprej krojila vrh pri prestižnih menedžerskih avtomobilih. Ampak čez kakih 15 let oziroma dve avtomobilski generaciji naprej utegne v zgodovinskih knjigah o enem najpomembnejših modelov v zgodovini BMW pisati, da je generacija G30 kontroverzna - da je bila to tista petica, ki je v avte prinesla naslednjo stopnjo digitalizacije in udobja, a se hkrati odlepila od športne naveze z manjšo serijo 3, ter se raje spajdašila s serijo 7.

BMW serije 5 je značajen avto. Drugače kot zunanjost pri mercedesu E, ki na daleč izraža neko brezčasno gosposkost, nosi petica izrazit podpis aktualne napredne tehnologije. Z boka pri svojih 5,9 metra izraža lepe proporce novodobne limuzine, oblika luči na zadku pa bo skrbela, da tudi dozdajšnja generacija F10 ne bo tako hitro zastarela, saj je podobnost preočitna. 

Znotraj je to pravzaprav serija 7 v malenkost manjši obliki - digitalizirani osrednji merilniki ter hibridni pristop fizičnih gumbov in gumbov na dotik na sredinski konzoli. V različici opreme luxury pa tudi zelo udobno sedenje na mehkem usnju. Ergonomija ostaja ne glede na vdor digitalizacije zelo dobra, čeprav je različnih tipk res veliko. Obdelava spojev je vzorna, izmenjava materialov za poudarjanje visokega cenovnega razreda je premišljena, dvoma v kakovost ni. Pravi BMW.

Zelo dobro sem se počutil na zadnjem sedežu. Potnikoma je namenjeno veliko prostora tako za noge kot ramena. Prevoz tretjega, še posebej če je navajen kravate in gladkih oblek, pa ni realen zaradi visokega grebena in ozkega sredinskega sedeža. Ostaja pa še naprej dejstvo - če naj bi zadaj sedeli generalni direktorji in predsedniki držav, potem jim serija 7 lahko nudi še veliko več udobja. Prtljažnik je velik, 540-litrski.

V testnem avtu je bil kot dodatna oprema vgrajen najbolj napredni infotainment sistem iz ponudbe, ki omogoča nezapleteno nastavljanje številnih funkcij in razbiranje informacij. Zaradi povezave v svet se na zaslonu ves čas lahko izpisuje vremenska napoved ali glavne dnevne novice. Vsaj slednje med vožnjo že zelo meji na distrakcijo.

A serija 5 ima lahko odgovor tudi na to - avtopilota. V kopici številnih pomagal in asistenčnih sistemov ga velja posebej izpostaviti, saj vožnjo v zastojih naredi za zelo sproščujoče početje, dovolj bo, da na volanu počiva eden od mezincev, medtem ko pospeševanje, zaviranje in ostalo prilagajanje prometu opravi avto sam. Če za starejše BMW-je menim, da radarski tempomat deluje preveč nemirno, je celotni sistem v novem BMW 5 trenutno v samem vrhu po prijaznosti. 

Kaj pa, ko želim vzeti stvari v svoje roke? Volan je ravno prav “težak”, natančen, a ne predirekten ter odvisen od izbranega voznega profila, ki vpliva tudi na odzivnost motorja in podvozja. Novost pri seriji 5 je funkcija prilagodljivega podvozja (adaptive drive), saj pritisk na gumb povzroči maksimalno predvidevanje, kako naj avto glede na različne podatke s ceste pripravi blaženje podvozja za čim manj nagibanja in tresljajev. Leteča preproga torej, iz katere je mogoče spočit vstati tudi po več sto kilometrih vožnje. Izjemna je zvočna zatesnjenost avta, pri visokih avtocestnih hitrostih je celo piš vetra komaj slišen. 

Saj serija 5 po dinamični plati tudi ne razočara, vseeno pa sem dobil občutek, da je med hitrimi zavoji več nagibanja in manj tistega prvinskega stika s cesto, kot v prejšnji generaciji. Preizkušani avto je bil v toplem spomladanskem vremenu resda še na zimskih gumah, morda mi bo vero povrnil test različice z M podvozjem. A pri prejšnji generaciji sploh nisem potreboval črke M za široko režo med ušesi. 

START OF CODE
BMW 540i luxury line

Motor:2.998 ccm, 250 kW (340 KM), 450 Nm pri 1.380 vrt./min


Poraba na testu:9,7 l/100 km


Zmogljivosti:250 km/h, 5,1 sek od 0 do 100 km/h


Cena:od 66.550 € (osnovni) / 99.150 € (testni)

AvtoTest


Ogromno opcij delujoče tehnologije, precejšen korak naprej v udobju vožnje in prostornosti.


Ogromno opcij manj uporabne tehnologije, cena dodatkov, skrhan občutek športnosti.

Udobje.

Seznam za vse mogoče vizuelne, tehnične in udobnostne dodatke je pri BMW po raznolikosti primerljiv kakšnemu katalogu za Ikeo, zato je praktično vsak izdelan avto nekaj posebnega. Kar je seveda lahko tudi razlog, da se osnovna cena avta hitro poviša za tretjino ali celo polovico. Je pa v tem katalogu tudi pridih dekadence. Denimo veliki pametni ključ. Služi lahko za prednastavitev ogrevanja, kar je zelo koristno. Ali pa za daljinski vžig in upravljenje avta. Kar v resnici služi kvečjemu za postavljanje pred druščino. Tudi gestikuliranje z rokami pri upravljanju z audio napravo ni daleč.

 
Pogon.

Kdor se zapelje na testno vožnjo s šestvaljnim bencinarjem, bi se moral vpraševati o tem, ali je cenovno primerljiva dizelska alternativa sploh smiselna. Kaka dva litra višja poraba na 100 kilometrov je povsem sprejemljiva, po drugi strani pospešek 5,1 sekunde, ki jih zmore 250 kilovatov (340 KM), pove vse. Največja prednost pred dizlom pa je izjemna tišina pri delovanju avta. Nobenih vibracij in drdrdanja, po potrebi pa veliko moči in navora, dostopnega na pritisk stopalke.

 
Konkurenti.

BMW serije 5 je v tem hipu eden izmed dveh vrhuncev v svojem razredu. Drugi je mercedes-benz E. Zelo blizu pa sta kot nenemška alternativa volvo S90 ali jaguar XF, medtem ko audi A6 za nov krog kosanja z najboljšimi limuzinami na zadnji pogon potrebuje svež veter v jadra. Lexus GS menda tega vetra sploh ne bo več deležen, saj naslednika ne bo.

 
Vrednost.

Cenovna politika pri seriji 5 je jasna - vstopna cena je zgolj orientacija. Limuzinska osnova s trilitrskim bencinarjem stane od 66.550 evrov dalje. To pomeni razliko skoraj desetih tisočakov v primerjavi s 65 kW šibkejšim štirivaljnim 530i, a primerljivo s šestvaljnim dizlom 530d. In mimogrede, šest tisočakov nad osnovno ceno v Nemčiji! Na vse ostalo pri ceni vpliva stopnja opremljenosti. Luxury line paket opreme, ki iz avta vizuelno ustvarja mini sedmico, je v osnovi vreden dobre štiri tisočake, testnik pa je imel še številne druge prvine, zato končna cena ni presenečenje in ostaja domena globokih žepov.

 
END OF CODE
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.