Slovenija
9 ogledov

Bencinskega centa vendarle ne bo

Ceste v Mariboru Nino Verdnik
Nacionalni reformni program za leti 2016 in 2017 predvideva, da vlada ob že zagotovljenih proračunskih sredstvih za ti dve leti zagotovi dodatna finančna sredstva za investicije v prometno infrastrukturo. Infrastrukturnega centa, ki ga je dlje časa napovedoval infrastrukturni minister Peter Gašperšič, tako ne bo, so danes pojasnili na ministrstvu.

Minister Peter Gašperšič je že konec marca v DZ ob obravnavi predlogov SDS glede prometne infrastrukture pojasnil, da bo vlada letos za investicije v prometno infrastrukturo zagotovila dodatnih 10 milijonov evrov glede na sprejeti proračun za letos, prihodnje leto pa dodatnih 21 milijonov evrov glede na sprejeti proračun za 2017. Dodatno bo v 2018 zagotovila 45 milijonov evrov.

Na ministrstvu za infrastrukturo so povedali, da bodo tako za investicije v prometno infrastrukturo zagotovljena dodatna sredstva v enaki višini, kot bi jih prinesel infrastrukturni oz. bencinski cent. Predlog glede bencinskega centa je sicer bil, da bi v letošnjem letu za investicijsko vzdrževanje prometne infrastrukture plačevali tri cente pri nakupu enega litra goriva, v prihodnjem letu šest centov, od leta 2018 naprej pa devet centov.

Minister Gašperšič je medtem za TV Slovenija dejal, da je razprava o uvedbo infrastrukturnega centa za zdaj končana. Z ministrstvom za finance so namreč dosegli dogovor, ki je zapisan tudi v nacionalnem reformnem programu, da bodo sredstva za vzdrževanje prometne infrastrukture, gre predvsem za dotrajano državno cestno omrežje, zagotovljena v proračunu.

Komentarjev 4
  • speris 21:32 06.maj 2016.

    Rad bi vidu clanek koliko davkov in denarja nasploh pobere drzava na leto in kam se razporeja denar. Potem pa naj se prerasporedi tako kot je treba. Ne pa da ceste financirajo zeleznice... Ce se nekaj ne more samo drzat ...prikaži več na nogah naj propade..

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:31 06.maj 2016.

    uvedte bencinski cent pa odpravte vinjete pa smo zmenjeni.

  • MihaMB 21:12 06.maj 2016.

    Ni denarja za vojsko, ni denarja za policijo, ni denarja za zdravstvo in kot je videt, ni denarja niti za ceste...pa še za tisoč drugih stvari...pa v kaki vukojebini mi živimo???