Šport
24 ogledov

Besni navijači sežigajo njegove drese

 Kaepernick dres sežig Reševalni pas/Twitter
Navijači ekipe San Francisco 49ers množično sežigajo drese podajalca Colina Kaepernicka.

Ameriški podajalec Colin Kaepernick se je po zaslugi protesta pred pripravljalno tekmo z Green Bay Packers prelevil v enega najbolj osovraženih ameriških športnikov.

Kaepernick se je namreč odločil, da med predvajanjem ameriške himne ne bo vstal s svojega sedeža, saj ne želi podpirati države, ki zatira temnopolte prebivalce in druge manjšine. Tihi protest proti policijskemu nasilju je razhudil navijače, ki sežigajo njegove drese in ga pozivajo k predčasni upokojitvi.

''Še naprej bom sedel. Zavzemal se bom za ljudi, ki so zatirani. Ko se bo zgodila sprememba in bom imel občutek, da zastava predstavlja to, kar bi morala, bom vstal. Policisti so za ubijanje nagrajeni s plačanim dopustom. To ni prav,'' je povedal Kaepernick.

Na incident se je odzvala ameriška liga NFL. ''Igralce spodbujamo k temu, vendar ne zahtevamo, da vstanejo med himno,'' so zapisali. Neopredeljena je ostala tudi njegova ekipa. ''Priznavamo pravico posameznika, da bodisi sodeluje bodisi ne sodeluje pri čaščenju državne himne,'' so sporočili 49ers.

Precej manj prizanesljivi pa so bili navijači, ki podajalcu očitajo nespoštljiv odnos do države, v kateri letno samo z brcanjem žoge zasluži vrtoglavih 19 milijonov dolarjev.

Nekateri ga pozivajo k odhodu, drugi sežigajo njegove drese. ''Ljudje vsakodnevno umirajo, ko branijo zastavo, za katero nisi pripravljen vstati. Tega ne bom trpel. Ta dres je bila moja najslabša investicija. Nikoli več ni smel igrati v NFL, odidi v Kanado,'' je zapisal eden od uporabnikov na družabnih omrežjih. 

 
Komentarjev 6