Slovenija
35 ogledov

Bežijo iz Žalca

Moški s kovčkom Shutterstock
Tujci popravljajo selitveno bilanco države, a ta je kljub temu že 14. leto zapored negativna. Iz države je pobegnilo 7800 Slovencev.

V lanskem letu ima največji negativni prirast pri selitvah Savinjska regija. Rekorder je občina Žalec, iz katere se je odselilo 235 oseb več, kot se jih je vanjo priselilo. Najvišjo negativno bilanco od večjih mest pa ima ravno Celje (minus 186). Iz Savinjske regije se je tako lani odselilo 1123 več ljudi, kot se jih je v regijo priselilo. Sicer pa imajo pozitivni prirast le tri regije, Osrednjeslovenska, Podravska in Obalno - kraška. V Ljubljano se je priselilo 15.811 ljudi, iz nje pa odselilo 13.818. Pozitivno bilanco imata tudi Koper (plus 908) in Maribor (plus 854).

»V zadnjem četrtletju smo zaznali bistveno povečanje selitev zaradi nepremičninskega davka, bilo jih je 11 odstotkov več kot sicer. Gre pa za selitve med občinami, znotraj njih in tudi v naseljih. Te sicer ne veljajo za selitve, a jih spremljamo,« pravi Barica Razpotnik, ena od avtoric študije o selitvenem gibanju prebivalstva, ki jo je pravkar objavil Statistični urad. Podoben trend so na Sursu zaznali tudi v prvem četrtletju letošnjega leta.

Več Slovencev v tujino

Selitveni prirast je bil gledano v celoti lani že 14. leto zapored negativen. Iz države se je odselilo  5539 več oseb, kot se jih je priselilo. Selitveni prirast tujih državljanov pa je bil že 15. leto zapored pozitiven: v letu 2013 se jih je v Slovenijo priselilo 6026 več, kot se jih je iz nje odselilo. Največ ljudi se v tujino preseli iz Osrednjeslovenske in Obalno - kraške regije, pravi Razpotnikova. V teh primerih gre tudi za veliko tujcev, ki se vrnejo domov.  Med odseljenimi je bilo skoraj 7800 državljanov Slovenije in 5600 tujih državljanov. Polovica Slovencev je odšla v Nemčijo, Avstrijo, Bosno  ali na Hrvaško. Največ Slovencev se je vrnilo nazaj domov iz drugih držav članic EU, predvsem iz Nemčije, Avstrije in Italije. Skoraj 24 odstotkov se jih je priselilo iz držav nekdanje Jugoslavije, največ iz Hrvaške.

Podoben trend se očitno nadaljuje tudi v letošnjem letu. V prvem četrtletju se je v Slovenijo sicer priselilo nekaj več prebivalcev, kot v istem obdobju lani. Priselilo se jih je namreč 3.642 ali za 1,1 odstotka več kot v prvem četrtletju 2013. Selitveni prirast tujih državljanov je bil pozitiven (za 1.086), selitveni prirast državljanov Slovenije pa negativen; iz države se je namreč odselilo 1.170 državljanov Slovenije več, kot se jih je vanjo vrnilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.