Slovenija
55 ogledov

Bežijo pred inšpektorji

Luka Koper Žurnal24 main
Luka Koper. Inšpektorji imajo težave pri preganjanju dela na črno.

Pogodbeni izvajalci, ki opravljajo dejavnost v Luki Koper, so redno predmet inšpekcijskega nadzora, zagotavljajo na Inšpektoratu RS za delo, inšpektorjevo delo pa je pri tem, kot poudarjajo, zelo oteženo. “Poskušajte se vživeti v vlogo inšpektorja, ki mora najprej – da lahko sploh dokazuje kakšno nepravilnost oziroma kršitev – identificirati več kot tisoč delavcev na delovišču, kjer je nešteto možnih skrivališč ali priložnosti za pobeg,” opozarja glavni inšpektor za delo Franc Rančigaj.

Opozorila o izkoriščanju

“Podjetja, ki imajo pogodbo z Luko, v veliko primerih ne spoštujejo delovnopravne zakonodaje,” meni Predrag Topić, eden od bivših delavcev v takem podjetju in sindikalni predstavnik. “Delodajalec ima delavce na voljo 24 ur na dan, in če se ob pozivu ob katerikoli uri (ko pač pride ladja) ne odzovejo, lahko dobijo odpoved,” razlaga.

Ti ljudje po njegovih besedah prejemajo minimalno plačo, nočnega dela nimajo plačanega, regres pa je – če ga dobijo – bistveno nižji od zakonsko določenega minimuma. Po pristaniški stavki pred letom in pol je določene obveze glede nadzora nad delavskimi pravicami prevzela Luka, a so razmere še daleč od idealnih, trdi Topić.

Komentarjev 15
  • Žurnalček 19:05 17.april 2013.

    To je v resnici res težko ugotoviti, kdo vstopa in kdo izstopa iz Luke. Namreč pod 1. Luka ni ograjena , pa gre notri lohka tudi vzgojiteljica z vsemi otroki vrtca, notri gredo lahko tudi vse Primorske kurbe , da ...prikaži več mornarjem ni treba hoditi ven v EU, notri gredo lahko tudi komurkoli pade na pamet! Po obrazložitvi inšpektorja za delo , bi res ljudje mislili , da je temu tako. No pa ni. Na vhodu se mora legitimirati , ker se zapušča EU, kot tudi na izhodu , kajti vstopa se v EU. Bo prej inšpektor kaj pod mizo pokasiral , če se brani z takimi idiotizmi. No njegov šef , pa zgleda tudi !

  • marko 16:12 03.marec 2013.

    v sloveniji plača delavca znaša 1.250,000 bruto in za delavca ostane 700 eur.to je za 80% slovenskih delavco,ne vem od kod 2 do 2500 ,to ni švica to je slovenija

  • Fertel 12:17 03.marec 2013.

    Poglejmo - Luka Koper predvidi strošek za delavca 2500 ali pa vsaj 2000. Da nima težav z njimi, vzame agencije. In namesto, da bi imel delavec 2000 bruto, poberejo smetano posredniki. Sumim, da si s ta pravimi v luki to ...prikaži več smetano kar zajetno delijo. Delavci pa po podjemnih pogodbah ali celo s.p.-jih delajo za 3 do 5 evrov na uro in morajo s tem pokriti vse svoje stroške.Nejeverni Tomaži - kar seznanite se s trenutno aktualnim početjem razvpite Hilde Tovšak - prav tako je delala, tam je bil s strani države predviden strošek na delavca celo 2500 evrov. Kako le so si morali basati žepe. No saj to počnejo že dolga leta po vseh gradbiščih ipd v Sloveniji.Slovenija tudi uzakonja to suženjstvo skozi zadnja vrata - pomislite - kar 25% delavcev bo v neki firmi lahko po agencijskih pogodbah - in če pomislimo, da naj bi ustava ščitila državljana, človeka, ki ne bi smel biti tržno blago.In za praznik naj bi izobesil zastavo - ma pljunem na tako državo.