Zdravje > Aktualno
135 ogledov

Bi partnerju, ki smrči, zalepili usta?

smrčanje Profimedias
Morda bo smrčanja kmalu konec že z enostavnim obližem čez usta.

Če vaš partner glasno smrči in zaradi tega slabše spite, boste najbrž poskusili vse, da bo utihnil. Morda celo zalepili usta ...

V ZDA so naredili zaimivo raziskavo, ki je potrdila delovanje novega obliža. Tridesetim bolnikom, ki ponoči močno smrčijo, so ponoči zalepili usta s posebnim obližem. Tako so bila usta celo noč zaprta, bolniki pa so bili prisiljeni dihati skozi nos.

Že predhodne raziskave namreč kažejo, da dihanje skozi nos zmanjša težave s spalno apnejo, ob tem pa poveča tudi cirkulacijo, ravni kisika v krvi, raven ogljikovega dioksida, upočasni dihanje in poveča volume pljuč. Poskus se je izkazal za uspešnega, saj je obliž res zmanjšal težave s smrčanjem. Nikar pa tega ne poskušajte doma z navadnim lepilnim trakom ali obližem. Metodo še vedno preizkušajo. 

Nov trak so poimenovali Varnum mouthpiece. Gre za obliž za enkratno uporabo, s katerim si pred spanjem oblepimo usta. Na sredini ima majhno luknjo, skozi katero gre ravno dovolj zraka, da tkivo v grlu ne vibrira in ne pozvroča smrčanja. Preden bomo obliž lahko kupili, bodo potrebne še dodatne raziskave. Bo pa morda to kmalu enostavna rešitev za naše nočne težave.

Petina populacije

“Najpogostejša motnja dihanja v spanju je smrčanje, za katero trpi približno 20 odstotkov populacije,” piše na straneh laboratorija za motnje dihanja v spanju na Kliniki Golnik. Če je smrčanje hudo, je po njihovih besedah zgradba spanca porušena, zato tak človek zjutraj ni spočit. Lahko se pojavi tudi jutranji glavobol.

Pri približno dveh odstotkih ljudi pa se smrčanje po njihovih izkušnjah stopnjuje do prekinitev dihanja – apnej. Tudi te zaznajo bolj partnerji kot “storilci”. “Če se pojavljajo pogosto, več kot desetkrat na uro, ne rušijo samo strukture spanca in s tem povzročajo dnevno utrujenost, marveč povzročajo tudi pomembne padce nasičenosti krvi in visok krvni tlak,” pravijo in dodajajo, da je ogroženost za srčno-žilne dogodke bistveno višja kot pri zdravih ljudeh.

Apneje so lahko posledica ovire v zgornjih dihalih ali pa posledica zmanjšanih impulzov za dihanje s strani možganov. Z ate motnje so po njihovih izkušnjah bolj dovzetni moški, debeli ljudje, srčni bolniki, ljudje z motnjami v delovanju ščitnice, ljudje z določenimi anatomskimi posebnostmi zgornjih dihal kot so nosni polipi, veliki mandlji in majhna spodnja čeljust.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.