Zdravje > Aktualno
72 ogledov

Bi znali ukrepati ob možganski kapi?

Slovenija 16.12.2013 pacienti, zdravstvo, pomoc, oddelek Ortopedske klinike UKC Saša Despot
Preberite, kako prepoznati in hitro ukrepati ob možganski kapi.

Možganska kap je pogosta, saj prizadene najmanj 0,2 odstotka populacije. Bolezen je usodna za tretjino zbolelih, tretjino pa kap tako prizadene, da so nato odvisni od tuje pomoči. Žal jih le ena tretjina lahko po kapi živi samostojno. Ker obstajajo možnosti, da bo tudi kdo od vaših znancev doživel možgansko kap, si preberite, kako jo prepoznati in kako pomagati.

Simptomi so lahko zelo različni, saj so odvisni od tega, kateri del možganov je prizadet. Simptomi pa so odvisni tudi od tega, kako močno je bil del možganov prizadet. Bolniku lahko zaradi možganske kapi ohromi polovica obraza ali polovica telesa. Pogosto se pojavijo težave z govorom, bolniki lahko govorijo zmedeno, lahko pa nenadoma sploh ne morejo več govoriti. Lahko se pojavi glavobol, vrtoglavica, težave z ravnotežjem, zmedenost, tudi bruhanje ali celo izguba zavesti.

“S preprostim testom lahko tudi laik brez težav vsaj pomisli, da se srečuje s človekom, ki ga je pred kratkim zadela možganska kap,” pravijo v Društvu za preprečevanje možganskih in žilnih bolezni. Najlažje si boste njihov test zapomnili tako, da se boste spomnili na besedo GROM.

G kot Govor

Bolniku rečemo preprost stavek, na primer "Danes je lep dan." in ga prosimo, naj ga ponovi. “Zdrav človek ga bo brez težav ponovil, medtem ko si ga bo bolnik z akutno možgansko kapjo s težavo zapomnil, še težje pa ga bo ponovil oziroma ga sploh ne bo mogel pravilno ponoviti,” opisujejo.

R kot Roke

“Bolnika prosimo, naj iztegne obe roki v višini ramen. Zdrav človek ju brez težav obdrži v tem položaju tudi dlje časa, medtem ko bolniku z akutno možgansko kapjo ena roka takoj omahne,” pravijo.

O kot Obraz

Bolnika prosimo, naj se nam na široko nasmeji. Pri zdravem človeku so ustnice simetrične, bolnik z akutno možgansko kapjo pa ima eno stran povešeno,” še svetujejo.

M kot Mudi se

Če opazite te znake pri svojcu ali kom drugem, ne oklevajte ampak takoj pokličite 112 in dispečerju povejte, da utemeljeno predvidevate, da imate ob sebi človeka, ki ga je zadela akutna možganska kap,” pravijo.

Kako ukrepamo

Takoj ko pokličemo reševalce, poskrbimo za bolnika: “Bolnik naj leži, odpnemo mu srajco, razrahljamo ovratnik in odstranimo vse, kar bi ga lahko utesnjevalo. Rahlo podložimo vzglavje.” Opozarjajo, da ne smemo dati bolniku nikakršne tekočine ali hrane, če ima bolnik zobno protezo pa jo moramo sneti. “Nezavestnega bolnika namestimo v bočni položaj, zlasti če bruha. Vzdržujemo prosto dihaino pot,” naštevajo. Preden pridejo reševalci lahko postavimo bolniku nekaj vprašanj, ki bodo reševalcem lahko pomagala:

  • Katera zdravila prejema?
  • Ali si je pred kratkim poškodoval glavo?
  • Ali je že kdaj imel možgansko kap?
  • Kateri udi so prizadeti?
  • Kdaj so se pojavili simptomi in znaki možganske kapi?
  • Ali je imel krče?
  • Katere bolezni ima?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.