Šport > Zimski športi
31 ogledov

Fak pokazal izjemno tekaško formo

jakov fak nove mesto zmaga biatlon zasledovanje EPA
Norvežani Fanni Birkeland, Tyril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe in Tarjei Boe so zmagovalci mešane štafete v Östersundu na Švedskem. Slovenci v postavi Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak so zasedli osmo mesto.

Drugo mesto na tekmi so osvojili Nemci, ki so za zmagovalci zaostali 33 sekund, Čehi na tretjem mestu pa 1:11 minute.

Višjo uvrstitev so Slovenci izgubili že v uvodni predaji, ko je Malijeva sicer dobro streljala, popravljati je morala le prvi strel nove sezone, a v smučini ni bila enakovredna tekmicam in Gregorinovi je predala šele kot 19. z zaostankom 1:38 minute. Gregorinova je s strelsko ničlo uvrstitev izboljšala za štiri mesta.

Sledil je dober moški nastop. Klemen Bauer je po drugem streljanju prišel celo na deveto mesto, a še ni v 100-odstotni formi, zato je predal kot deseti.

Fenomenalna pa je tekaška pripravljenost svetovnega prvaka Jakova Faka, ki je kljub štirim popravljanjem v štafeti Sloveniji zagotovil osmo mesto, v končnici je v zadnjem krogu ujel celo Belorusa Vladimirja Čepelina, ki je strelišče zapustil 20 sekund pred njim, fotofiniš pa je pokazal, da je Belorusova konica čevlja vendarle hitreje prečkala ciljno črto in Fak je bil kljub trudu ob sedmo mesto.

"Vsekakor zelo vzpodbuden nastop in ob še bolj optimalnem teku bi bilo dosegljivo tudi šesto mesto, saj smo bili zelo blizu Rusom. Vsekakor bo ta izid pomemben za samozavest pred naslednjimi preizkušnjami," je po tekmi povedal češki vodja slovenske izbrane vrste Tomaš Kos, vesel dobrega nastopa svojih varovancev.

Posebej je pohvalil Faka: "Jakov je na streljanjih tvegal, tako se na štafeti nastopi. Imel je priložnost pridobiti še kakšno mesto in mislim, da se je pravilno odločil. Včasih ti uspe, včasih pa pride do kakšne napake. Navkljub tem zgrešenim strelom je hitro naredil poprave in ni izgubil veliko časa."

Biatlonska sezona se bo nadaljevala v sredo, ko moške čaka 20-kilometrska tekma, ženski del karavane bo v četrtek nastopil na 15 km.

Biatlon, Östersund, mešane štafete:

1. Norveška 1:11,42,6/0 (Fanny Birkeland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe, Tarjei Boe)
2. Nemčija + 33,6/0 (Franziska Hildebrand, Vanessa Hinz, Benedikt Doll, Simon Schempp)
3. Češka 1:11,5/0 (Veronika Vitkova, Gabriela Soukalova, Michal Šlesingr, Ondrej Moravec)
4. Francija 1:48,2/0
5. Švedska 1:48,5/0
6. Rusija 2:14,3/2
7. Belorusija 2:31,1/1
8. Slovenija 2:31,1/0 (Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer, Jakov Fak)
9. Kanada 3:08,6/0
10. ZDA 3:09,3/1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.