Šport > Zimski športi
28 ogledov

Fourcade dominira, Gregorinova do točk

Martin Fourcade EPA
Biatlonci in biatlonke so opravili z zasledovalno preizkušnjo.

Francoz Martin Fourcade tudi po novem letu dokazuje svojo prevlado v biatlonskem svetovnem pokalu. Kljub temu, da je današnje 12,5-kilometrsko zasledovanje začel z osmega mesta, se je na koncu veselil zmage pred Nemcem Arndom Peifferjem z veliko prednostjo 1:10 minute, v ostrem boju za tretje mesto pa je imel največ moči Italijan Dominic Windisch.

Medtem ko je imel Fourcade, ki si je priboril že osmo zmago na deseti dirki v sezoni, na koncu velikansko prednost, Peiffer pa je bil zanesljivo drugi, se je v ozadju bil hud boj za tretje mesto. Ob Windischu so se zanj borili še Norvežan Emil Hegle Svendsen, Rus Anton Babikov in Nemec Eric Lesser. Največ moči je imel prav Italijan, ki pa je za zmagovalcem zaostal že več kot minuto in pol.

Slovenskih tekmovalcev po četrtkovi katastrofi v sprintu danes ni bilo na startu. Na zasledovanju lahko nastopi najboljših 60 tekmovalcev iz sprinta, najboljša slovenska uvrstitev v sprintu pa je bilo 81. mesto Mihe Dovžana. Zaradi slabih uvrstitev bo Slovenija brez tekmovalca tudi na nedeljski tekmi s skupinskim startom, na kateri ima pravico nastopa najboljših 30 biatloncev v sezoni. Slovenski moški tabor je tako že z mislimi pri naslednjih tekmah prihodnji teden v Ruhpoldingu, kjer naj bi se ekipi prvič v sezono končno pridružil tudi Jakov Fak.

Zmaga Habertove, Gregorinova 23.

Francozinja Marie Dorin Habert je zmagovalka ženske biatlonske 10-kilometrske zasledovalne tekme za svetovni pokal v nemškem Oberhofu. Po dveh zgrešenih strelih je za 38 sekund prehitela Čehinjo Gabrielo Koukalovo, ki je morala v kazenski krog trikrat, tretja je bila z 1:19 minute zaostanka ter štirimi napakami na strelišču Finka Kaisa Mäkäräinen.

Na stopničkah je bila na koncu ista trojica, kot v petkovem sprintu, dekleta pa so med seboj zamenjala mesta. Najbolje je začela zmagovalka sprinta Koukalova, ki se ji je po strelski napaki Francozinje na prvem postanku nasmihala nova zmaga, a sta tekmovalki mesti po kazenskem krogu Čehinje mesti zamenjali. O prvem mestu je odločalo zadnje streljanje, ko je morala Dorin Habertova enkrat v kazenski krog, Koukalova pa dvakrat. Z brezhibnim streljanjem bi se v boj za vrh lahko vmešala tudi Finka, druga iz sprinta, ki pa je v zahtevnih razmerah po zadnjem streljanju prav tako dvakrat zavila v kazenski krog.

Med Slovenkami je bila po pričakovanjih boljša Teja Gregorin. Ta je s 23. mestom kar za 10 mest popravila uvrstitev iz sprinta. Posebej dobra je bila v končnici tekaške preizkušnje, ko je po streljanju pridobila še pet mest. Ob boljšem streljanju je bilo dosegljivo še več, saj je Gregorinova po prvem streljanju s 33. napredovala celo na 18. mesto, po petih zgrešenih strelih v nadaljevanju pa je vnovič nazadovala. Anja Eržen je zgrešila kar osem strelov in tekmo končala na 51. mestu.

Zasledovalno (M), Oberhof:

1. Martin Fourcade (Fra) 36:45,7/1
2. Arnd Peiffer (Nem) 1:09,9/3
3. Dominic Windisch (Ita) 1:32,4/5
4. Emil Hegle Svendsen (Nor) 1:32,6/5
5. Eric Lesser (Nem) 1:36,1/5
...

Svetovni pokal (M), skupno: 

1. Martin Fourcade (Fra) 562 točk
2. Anton Šipulin (Rus) 352
3. Simon Schempp (Nem) 310
4. Johannes Thingnes Bö (Nor) 308
5. Arnd Peiffer (Nem) 303
...
47. Klemen Bauer (Slo) 41
83. Miha Drinovec (Slo) 2
...

Zasledovalno (Ž), Oberhof:

1. Marie Dorin Habert (Fra) 34:33,3/2
2. Gabriela Koukalova (Češ) +38,8/3
3. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 1:19,1/4
4. Maren Hammerschmidt (Nem) 2:05,9/5
5. Anais Bescond (Fra) 2:13,3/2
...
23. Teja Gregorin (Slo) 3:50,1/5
51. Anja Eržen (Slo) 8:07,4/8
...

Svetovni pokal (Ž), skupno: 

1. Gabriela Koukalova (Češ)  419 točk
2. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 414
3. Laura Dahlmeier (Nem) 410
4. Marie Dorin Habert (Fra) 399
5. Dorothea Wierer (Ita)  332
...
39. Teja Gregorin (Slo) 62
80. Anja Eržen (Slo) 4
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.