Šport > Zimski športi
38 ogledov

Biatlonci ne počivajo, Fak računa na talent

Majdič vodja Soči odprava odprave Fak biatlon biatlonska novinarska konferenca Stanko Gruden/STA
Biatlonci so se v zadnjih dneh že dodobra spoznali z novim okoljem, v Sočiju bodo med prvimi začeli boje za odličja. "Imamo tri tekmovalce, ki so lahko povsem pri vrhu," zatrjuje glavni trener Uroš Velepec.

Od biatloncev, ki so v Sočiju že veliko dlje od v torek prispelih slovenskih olimpijcev, so tudi v sredo trenirali vsi razen novinca Simona Kočevarja, ki je bil na tekmah evropskega pokala. Jakov Fak pravi, da je doma pustil vse težave z zdravjem in že nekaj dni vadi po predvidenem programu, Janeza Mariča pa boli hrbet.

"Ekipa je dobro pripravljena. Ocena bo padla po prvih tekmah, ker nimamo primerjave z drugimi tekmeci. Sem sicer s štoparico na progi in na posameznih odsekih merim najboljše, nato pa jih primerjam z našimi tekmovalci, ko delamo intervalne treninge. Tako vsaj malo vem, kaj smo mi dodali, kaj pa drugi. Merimo tudi laktate, da se ne bi kdo 'sesul' pred tekmo, ker moramo vendarle še trdo trenirati. Mi ne moremo počivati kot skakalci ali mogoče alpinci. Dan premora je za nas včasih že veliko preveč. Imamo tri tekmovalce, ki imajo možnost, da so povsem pri vrhu, kar me zelo veseli. Če imaš le enega in temu ne uspe, je lahko zelo žalostno," je občutke strnil glavni trener Uroš Velepec.

"Na OI bom izkoristil tudi svoj talent"

Fak, najboljši slovenski biatlonec, je imel v tej zimi obilo zdravstvenih težav, a zatrjuje, da so preteklost. Njegova forma je v vzponu, prvi barometer pa bo že sprinterska preizkušnja, po kateri bo skupaj z Velepcem in ostalimi sotekmovalci videl, pri čem je. 

"Zadnjih pet dni jem normalno, vendar se zdravstvene težave poznajo v moji moči. Prej pa sem imel še poškodbo in nisem bil na ravni, ki sem si jo želel. Bom pa na OI izkoristil tudi svoj talent. Komaj čakam na prve tekme. Smo že navajeni na težave in te bomo sproti reševali. Ne glede na to, da je prihod na strelišče dokaj lahek, pa je pomembno, da si za vrhunske izide dober tako v teku kot na strelišču. Nimam še česa bati, bom pa užival na tekmah," je dejal Fak.

Razmere enake za vse

Veseli ga tudi slaba napoved za tekme po 8. in 9. februarju v Sočiju, glede na to, da je nekaj svojih največjih uspehov bronasti biatlonec iz Vancouvra (takrat še v kockah Hrvaške) dosegel ravno v težkih vremeskih pogojih.

"To je super, to je dobro. Potrebno se bo zbrati na nastop in narediti, kar je mogoče. Za vse bodo razmere enake," je še dodal Fak. Teja Gregorin je tako kot Fak na SP 2009 v Pjončangu, prizorišču naslednjih iger, v slabih pogojih osvojila kolajno, le da se je njena lesketala še malce bolj od Fakove, saj je bila srebrna.

Mariča "usekal" križ

"Na žalost sem v Sočiju edina slovenska tekmovalka in zaenkrat nimam nobenih težav. Upam, da tekme ne bo krojila megla in da bomo imeli vsi podobne pogoje. Doslej so mi bile velike tekme naklonjene. Sem dobro pripravljena in bom skušala prikazati dober izid na tekmi v sezoni, ki se ni začela najbolje. Imela sem nekaj težav, se pa je forma vzpenja in upam, da smo jo na treningih doma in na zadnjih na prizorišču OI uspeli še izboljšati," upa Gregorinova. Izkušeni olimpijec Marič se trenutno ne ukvarja s tekmeci.

"Križ me je 'usekal'. V Ruhpoldingu sem se zaletel v tekmovalca na progi. Moral bi narediti tekmovalni premor, pa si tega ne morem privoščiti. Ne glede na razvoj naslednjih dni pa bom gotovo nastopil, če bo potrebno, tudi s sredstvi proti bolečinam," je napovedal Marič.

Bauerju ugaja strelišče, Dokl opozarja na štafeto

"Težave, ki jih ima Marič s hrbtom, rešuje naš maser Mitja Račečič, bil je tudi pri kiropraktiku češke reprezentance. Upam, da bo vse težave odpravil pred prvo tekmo," je dodal Matej Oblak, vodja slovenske biatlonske ekipe. Klemen Bauer, prav tako že olimpijec, je dejal, da je njegova strelska forma dobra.

"Strelišče mi ugaja. Prihod ni med najbolj zahtevnimi, proga pa je dokaj težka. Ukvarjamo se z zadnjimi detajli," je dejal Bauer, Peter Dokl pa ga je dopolnil: "Zelo si želimo nastopa na tekmi. Največ upov polagam na štafetno tekmo, na kateri lahko posežemo po najvišjih mestih, če vsi naredimo to, kar znamo. Na posamični tekmi bi bil zadovoljen z uvrstitvijo med prvih 40."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.