• Tor 15 do 27 °C
  • Sre 17 do 26 °C
  • Čet 15 do 26 °C
več na vreme.net

Po posvetu

11 komentarjev

BiH bo sprožila revizijo sodbe ICJ v tožbi zaradi genocida

Bosna in Hercegovina je napovedala, da bo vložila zahtevo za revizijo sodbe Meddržavnega sodišča v Haagu (ICJ) v tožbi BiH proti Srbiji zaradi agresije in genocida.

STA / Sarajevo

Gre za sodbo iz leta 2007, s katero je sodišče razsodilo, da Srbija oziroma nekdanja ZR Jugoslavija ni bila neposredno odgovorna za genocid nad Bošnjaki v Srebrenici leta 1995, temveč ga ni poskusila preprečiti.

Po posvetu s številnimi strokovnjaki iz političnega, kulturnega in verskega življenja je bošnjaški član predsedstva Bakir Izetbegović danes potrdil, da je bilo splošno stališče udeležencev, da BiH mora vložiti zahtevo za revizijo sodbe. To je potrdil tudi vodja Zveze za boljšo prihodnost Fahrudin Radončić, ki je na novinarski konferenci dejal, da so odločitev o vložitvi zahteve sprejeli soglasno.

Vložitev zahteve za revizijo sicer močno podpirajo bošnjaške nevladne organizacije v BiH, nasprotujejo pa ji predstavniki bosanskih Srbov. Predsedujoči predsedstvu BiH, bosanski Srb Mladen Ivanić je tako že opozarjal, da mora uradno odločitev o vložitvi zahteve za revizijo sprejeti predsedstvo BiH in da vsakršni drugačni pristopi niso v skladu z ustavo.

Skrajni rok za vložitev zahteve je 26. februar, ko bo minilo deset let od izreka sodbe. Z vložitvijo zahteve sicer ICJ ne sproži avtomatično postopka revizije, temveč najprej presodi, ali novi dokazi zadoščajo za njeno sprožitev. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (11)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima