Svet
24 ogledov

Bin Ladnov zet obsojen na dosmrtni zapor

Osama bin Laden Reuters
Sulejman Abu Gait, zet Osame bin Ladna, ki je bil po napadih 11. septembra 2001 "govorec" Al Kaide, je bil v New Yorku obsojen na dosmrtno zaporno kazen.

48-letni kuvajtski klerik, ki je bil lani aretiran v Jordaniji, je bil najvišji predstavnik Al Kaide, ki so mu po napadih 11. septembra sodili v ZDA. Porota ga je marca spoznala za krivega zarote za ubijanje Američanov in pomoči Al Kaidi.

Newyorški okrožni sodnik Lewis Kaplan je ob izreku sodbe dejal, da bi Abu Gait naredil vse, da bi izvršil načrt Al Kaide za ubijanje Američanov. Med sojenjem so porotnikom pokazali videoposnetke, na katerih Abu Gait grozi Američanom z "nevihto letal".

Abu Gait je trdil, da je bila njegova vloga izključno verska in da je zgolj spodbujal muslimane, naj se postavijo po robu zatiralcem. Pričal je tudi, da ga je Osama na dan napadov 11. septembra prosil, naj postane uradni govorec Al Kaide.

Abu Gait, eden najvišjih predstavnikov Al Kaide, ki so mu sodili na civilnem sodišču, je poročen z bin Ladnovo najstarejšo hčerko Fatimo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.