Slovenija
52 ogledov

Bitka na Žurnalovem polju

Tehnični urednik zurnal24.si Gorazd Marinič je razvozlal potek manipuliranja z g Žurnal24 main
SDS je poseg v glasovanje prostodušno priznala. Kot kaže, se je manipuliralo tudi pri glasovanju za Andrijano Starino Kosem.
 
 

Moralno je dejanje problematično, problematična pa je tudi prevelika teža tovrstnih anket.

Matej Makarovič, fakulteta za uporabne družbene študije

 
"V SDS smo se poslužili sistema, ki ga omogoča spletna anketa Žurnal24, " nam je v zvezi z manipulacijo spletne ankete sporočila tiskovna predstavnica SDS Sandra Letica . Spomnimo, da je bila spletna anketa zurnal24.si zaščitena s tako imenovanim piškotkom, ki je omogočal le po eno glasovanje z enega računalnika. To, da so iz SDS zaščito obšli in oddali deset glasov na sekundo, je po njihovem mnenju torej le " koriščenje sistema" .

Politična (ne)kultura
Tako v koalicijski kot opozicijskih vrstah so dejanje spletne manipulacije obsodili.  Pavel Gantar iz poslanske skupine Zares je včeraj za Žurnal24 povedal: "Ti dogodki niso tako redki, sploh s strani SDS, ki je, kar se tega tiče, dobro organizirana. Pri spletnem glasovanju je zato dobro omejiti število glasovanj s posameznega internetnega naslova. Sicer pa pri SDS to počnejo bolj ali manj stalno."

 

Veliko škode za nič

Kako ocenjujete priznanje SDS? "Z goljufijo vplivati na javno menenje in to priznati je sprevrženo - vedno se najdejo luknje, ki goljufijo dopuščajo."
Čeprav gre "le" za spletno anketo? "Z Manipulacijo so si naredili veliko škode, koristi pa bi imeli v vsakem primeru malo."
Kaj to pove o slovenski politični kulturi? "Politika naj bi kazala obraz poštenosti, ne goljufivosti."
Vlado Miheljak, publicist

Manipulacija ne preseneča niti poslanca SD Milana M. Cvikla . "Kot opozicijskega poslanca me takšna manipulacija ne preseneča. Očitno je ta oblast pripravljena uporabiti vse instrumente, da bi se uveljavili njeni interesi. Volivcem in volivkam zato svetujem dober premislek pred jesenskimi volitvami," je dejal. "Sto tisoč glasov? Nekdo je to mojstrsko izvedel. Kot kaže, ima dobre računalniške strokovnjake, vsa čast. Sicer pa se mi zdi manipulacija nepotrebna. Ljudje znajo tudi sami prepoznati in kaznovati izdajalca," pa je povedal poslanec SNS Zmago Jelinčič .

Dejanje obsojajo tudi v koalicijski SLS . "Ta primer manipulacije s spletnimi anketami oziroma njenimi rezultati kaže na politično kulturo ali bolje nekulturo politične stranke SDS. Odgovornost najvišjega vodstva stranke bi morala biti, da tovrstne manipulacije obsoja in preprečuje, namesto da jih spodbuja," je za zurnal24.si povedala tiskovna predstavnica stranke Lejla Kogej . "Po našem mnenju je to primer negativne kampanje, s kakršno se v SLS ne bomo ukvarjali," je dejala. Iz NSi komentarja do sedaj še nismo prejeli.
 

Vstop ni bil kazniv

"Iz razpoložljivih podatkov menim, da opisano ravnanje nima vseh znakov kakšnega kaznivega dejanja, povezanega z informacijskimi sistemi, saj ni prišlo do neupravičenega vstopa v informacijski sistem," nam je pojasnil odvetnik Rok Koren. Ni pa povsem izključil možnosti, da je šlo za neupravičeno vnašanje podatkov

Manipulirali oboji
Izkazalo se je, da tudi pri glasovanju za Andrijano Starina Kosem ni bilo vse tako, kot bi moralo biti. Dva računalnika, oba iz Siolovega omrežja, sta oddala skupno 4.100 glasov. Dodajmo, da je 427 glasov prišlo tudi z naslova, ki pripada Pivovarni Union. Ker so bili vsi glasovi oddani v štirih urah, nekaj pa jih je bilo oddanih tudi isto sekundo, je očitno, da je šlo tudi s tega naslova za načrtno prirejanje ankete. Službe za stike z javnostmi Laškega nam včeraj ni uspelo priklicati. "Tistega dne me je klicalo ogromno ljudi, dobila sem veliko SMS-sporočil. Ljudje so mi povedali, da so glasovali zame. Nič ne vem o tem, da naj bi prišla večina glasov z dveh računalnikov, me pa zanima, " nam je povedala Starina Kosmova . Glede na veliko glasov, oddanih od Uniona, pa pravi: " To se mi zdi normalno, ker je več ljudi reklo, da so glasovali večkrat ."

Politika v slabi luči
"Če sistem to dopušča, to verjetno počnejo vse slovenske stranke,"
nam je komentiral Matej Makarovič s fakultete za uporabne družbene študije. Pravi, da je taka manipulacija zagotovo moralno sporna, izrazil pa je upanje, da bo ta primer postavil spletne ankete na svoje mesto. Po njegovem mnenju je vpliv spletnih anket glede na njihovo verodostojnost prevelik.


Zloraba je prišla z domene v lasti SDS. © iStockphoto

 
"Rezultati merjenj javnega mnenja tudi sami vplivajo na javno mnenje," je komentiral Andrej Lukšič s fakultete za družbene vede. Tako je jasno, da si stranke v teh anketah želijo biti čim bolje prikazane, dodaja. Govorili smo tudi z Matevžem Tomšičem s fakultete za uporabne družbene študije. " Tovrstne manipulacije ne glede na to, iz katere strani prihajajo, zagotovo niso sprejemljive ," nam je dejal.

Anketirani niso "tabula rasa"
Slavko Kudrija s Centra za raziskovanje javnega mnenja je za zurnal24.si povedal, da je manipuliranje stranke SDS z rezultati ankete vredno obsojanja. V ozadju so po njegovem mnenju politični motivi. Oglasil se je tudi Matevž Tomšič s Fakultete za uporabne družbene vede, ki obsoja vse tovrstne manipulacije anket – ne glede na to, s katere strani prihajajo.

Po besedah Kurdije slovenski politiki v principu precenjujejo pomen (rezultatov) anket na oblikovanje javnega mnenja. Ljudje med anketiranjem niso "tabula rasa" oziroma nepopisan list, ampak že imajo izoblikovan nabor vrednot in stališč, ki ga ankete, če ne gre ravno za najpomembnejše teme, ne morejo kar tako preoblikovati. Kot je še poudaril Kurdija, ljudje informacije črpajo tam, kjer jih posredujejo, in na način, ki je blizu njihovemu ideološkemu nazoru, kar še dodatno omejuje pomen javnomnenjskih anket.

Božidar Novak iz svetovalne agencije Spem meni, da tovrstne spletne ankete služijo zgolj zabavi. " Ankete morajo biti narejene na stratificiranih vzorcih, narediti pa jih morajo tisti, ki se s tem profesionalno ukvarjajo, " je povedal za zurnal24.si.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.